Ympäristöterveydenhuolto kuuluu soteen

Suomen Eläinlääkäriliitto katsoo, että ympäristöterveydenhuollon tulee tulevaisuudessa säilyä yhtenä kokonaisuutena ja osana perusterveydenhuoltoa. 

Valtakunnallista sote-ratkaisua tehtäessä ympäristöterveydenhuoltoa on käsiteltävä sen osana. Asiaa on pidetty aktiivisesti esillä ja edistetty eri foorumeilla ja yhteyksissä noin puolentoista vuoden ajan.

Suomalaisten lääkärijärjestöjen - Lääkäriliitto, Hammaslääkäriliitto ja Eläinlääkäriliitto - yhteinen neuvotteluelin Lääkärikartelli on myös ottanut asiaan kantaa joulukuussa: ympäristöterveydenhuollon järjestäminen täytyy olla sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä eli sotea. 

Lue kannanotto kokonaan. 

Ympäristöterveydenhuolto tunnistaa, ehkäisee ja poistaa elinympäristöstä ihmisille ja eläimille aiheutuvia terveyshaittoja. 
Tavoitteena on yksi yhteinen terveys: ihmisten ja eläinten yhteisten terveysvaarojen ja uhkatekijöiden keskitetty hallinta ja torjuntatoimenpiteiden koordinointi. Yksi uhkista on ihmisten ja eläinten välillä tarttuvat taudit, zoonoosit.

Terveyden edistämiseen ja väestön terveyden ylläpitämiseen vaikuttavat merkittävästi muun muassa lääkkeiden, erityisesti antibioottien käyttö seura- ja tuotantoeläimille. Mikrobilääkkeiden hallittu käyttö vähentää vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamaa tautipainetta myös ihmisille. 

Elintarvikkeiden turvallisuuden ja terveydellisyyden valvonta sekä elinolosuhteiden terveydellisyyden turvaaminen vaikuttavat sekä ihmisten että eläinten hyvinvointiin.

Ympäristöterveydenhuollon: elintarvikevalvonnan, eläinlääkintähuollon ja terveydensuojelun järjestäminen yhtenä kokonaisuutena on kustannustehokasta. Sama henkilökunta valvoo kohdetta sen sijaan, että sitä käy valvomassa eri organisaatioiden henkilöt.

Osassa kuntia on käynnissä erillisen "viranomais- ja valvontayksikön" rakentaminen. Näihin yksiköihin on tarkoitus koota ympäristöterveydenhuolto, kunnan rakennusvalvonta, jätehuolto ja ympäristönsuojelu. Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueita on kehitetty nyt kymmenisen vuotta. Paluu kunnallisiin viranomais- ja valvontayksiköihin aiheuttaisi merkittävän taantumisen. Juuri kun asiantuntemus ja riskinarviointi on kerätty sopivan kokoisiin yksiköihin, palattaisiin takaisin lähtökuoppiin.

Liiton näkemyksenä on valtakunnallisesti virtaviivainen organisaatio, jossa ministeriöt säätävät lait, keskusvirasto ohjaa, itsehallinto järjestää ja alueet toetuttavat ympäristöterveydenhuollon valvonnan ja palvelut. Kansanterveyden hyväksi tekemämme työ on tärkeää ja sen on toimittava tiiviissä yhteistyössä muun terveystyön kanssa. Eläinlääkärin koulutusta ja osaamista tarvitaan muun muassa siinä, minkälaista vettä juomme, millaisia elintarvikkeita syömme, millaista ilmaa hengitämme sekä millaisia lääkkeitä käytetään elintarvikeketjun alkupäässä.
Ympäristöterveydenhuolto siis ehkäisee eläimille ja ihmisille aiheutuvia terveys- ja hyvinvointihaittoja. Koska kyse on ennaltaehkäisevästä kansanterveystyöstä, on tärkeää, että ympäristöterveydenhuollon järjestäminen on osa perusterveydenhuoltoa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Kirsi Sario, puh. 050 911 9117

Lue Mikä on Lääkärikartelli