Kirjoittajan ohjeet

Suomen Eläinlääkärilehti on Suomen Eläinlääkäriliiton julkaisema ammattilehti.
Eläinlääkärilehdessä julkaistaan tieteellisiä artikkeleita, joiden kirjoitusohje on alempana tällä samalla sivulla. 
Muiden kuin tieteellisten ammattiartikkelien lisäksi julkaistaan myös muita kirjoituksia kuten

- Artikkeli jostain ammattiasiasta ei-tieteellisenä (ns. muu artikkeli)
- Työn ääressä -palstaa & Mikä on diagnoosisi -palstaa
- Lukijalta-palstaa & Näkökulma-palstaa
- Ajankohtaisia kuulumisia, tapahtumatietoja & henkilöuutisia, myös muistokirjoituksia
- Kolumneja ja niin edelleen

Muiden artikkeleiden kategoriassa ei pääsääntöisesti julkaista muualla julkaistuja tekstejä. Tarjoajan tulee kertoa, jos teksti on julkaistu muualla. 

Näiden muiden artikkelien kirjoitusohje on myös tällä samalla sivulla alempana. 

Eläinlääkärikirjoittajat ovat lehdelle erityisen tärkeitä, koska Eläinlääkärilehti on ammattikunnan, ei suuren yleisön julkaisu.

Eläinlääkärilehti kuuluu Aikakausmediaan eli pyrkii noudattamaan Journalistin ohjeita ja pitämään mainosaineiston ja muun sisällön erillään.

Kaikkien tekstien julkaisemisesta päätetään vasta, kun teksti on nähty ja hyväksytty. Kirjoitusta pohtiessa mieti, mitä kertoisin aiheesta kollegalle tavatessani hänet. Uudet, ajankohtaiset aiheet ovat kiinnostavia. Muiden artikkelien edellytetään pohjautuvan asialliseen, punnittuun ammatilliseen tietoon. Lukijalta ja Näkökulma -palstalla voidaan julkaista perusteltuihin mielipiteisiin nojaavia kirjoituksia. Kirjoittaja on vastuussa tekstistään myös julkaisemisen jälkeen.
Vain osasta kirjoituksista maksetaan palkkio, katso alempaa tältä sivulta.

Muita artikkeleita saa tarjota lehdelle lähettämällä sähköpostia tai olemalla yhteydessä:
- toimitukseen (toimitus (at) sell.fi),  
- toimitusneuvostoon (jäsenet kerrotaan tällä sivulla) tai
- päätoimittajaan (katso yhteystietoja). 

Jos tarjoat ideaa tai tekemääsi kirjoitusta, kerro saatteessa mistä on kyse ja kuvaile, miksi aihe on tärkeä ja kiinnostava. Toimitukselliset aineistot lähetetään osoitteeseen toimitus (at) sell.fi.

Kirjoitusohjeet 

Tieteellisten artikkelien kirjoitusohjetta muutettiin maaliskuussa 2018. Lue muutoksista täältä
Tieteellisten artikkelien kirjoitusohjeet 
Lue lisää tieteellisestä julkaisemisesta Eläinlääkärilehdessä täältä

Muiden artikkelien kirjoitusohjeet (päivitetty 12/13, päivitetään vuoden 2018 aikana), tarkoittaa lehden kategoriaa muut artikkelit, katso esimerkkiä jaottelusta sisällysluettelon linkki lehden etusivun ylävasemmallaHuomaa, että lääkeaineiden osalta noudatetaan tieteellistä kirjoitusohjetta. 

Kirjoitus- ja kuvapalkkiot

Suomen Eläinlääkärilehti maksaa kirjoituspalkkioita joistakin kirjoituksista lehden osiossa muut artikkelit ja näiden yhteydessä julkaistuista valokuvista.

Pääsääntöisesti lehden vakiot-osuuden aineistoista, esimerkiksi henkilöjutuista, kurssitapaamisista ja ajankohtaisista ei makseta kirjoituspalkkiota eikä tieteellisistä artikkeleista kuvineen.

Julkaistusta sivusta (tarkoittaa lehden taitettua sivua eli eri asiaa kuin käsikirjoitusliuska) maksetaan yleensä 140 euroa ensimmäiseltä ja toiselta sivulta. Julkaistun Mikä on diagnoosin? tekstipalkkio on 140 euroa, samoin julkaistu ammattikirjallisuutta esittelevä kirja-arvostelu ja kolumnin.

Sivumäärän kasvaessa sivuhinta putoaa, esimerkiksi kolmas ja neljäs sivu ovat kumpikin sadan euron arvoisia, sen jälkeen hinta putoaa merkittävästi. Tavoitteena on julkaista mieluummin ytimekkäitä lyhyempiä kirjoituksia, perustellusti näitä pidempiä kirjoituksia.

Palkkiota voidaan maksaa myös puolesta sivusta. Jos toimitus joutuu editoimaan tekstiä runsaasti, kirjoituspalkkita alennetaan.

Kuvapalkkio on 25-60 euroa, kansikuvista voidaan maksaa enemmän, maksimissaan 120 euroa. Yleensä henkilöuutisissa olleista kuvista ei makseta palkkiota. Tieteellisten artikkelien teksteistä ja kuvista ei makseta palkkiota.

Mallipohja avuksi nuorelle kirjoittajalle: Tieteellisen artikkelin mallipohja, Word-tiedosto (päiv. 2/09)