Eläinlääkäriliitto 125 vuotta

Eläinlääkäriliitto täyttää 125 vuotta Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017.
 

Eläinlääkärit ovat toimineet Suomessa jo kolmella vuosisadalla.
Ammattikunta on ollut pitkään yhteisen terveyden asialla ja viemässä viestiä myös muualle Eurooppaan.

Eläintaudit hallinnassa - terveyttä eläimille.

Elintarviketurvallisuus kunnossa - terveyttä ihmisille.

Terveydenhuolto, sairaudenhoito ja hallittu lääkkeiden käyttö - terveyttä eläimille ja ihmisille.
.

Pääjuhla 29.-30. syyskuuta

Juhlavuoden pääjuhlaa vietettiin samaan aikaan kuin liitto perustettiin eli syys-lokakuun taitteessa. 

Iltajuhlan 30.9. puheita

Tervetuloa, puheenjohtaja Päivi Lahti, täällä

Juhlapuhe, professori emeritus Hannu Saloniemi, täällä

Kiitospuhe huomionosoitusten saajien puolesta, Kirsi Sario, täällä

Juhlavieraan, kunnimerkin saaneen ELL Olli Soinisen ajatuksia juhlan innoittamana, täällä
.

Juhlaviikonlopun kuvia

Eläinlääkärilehden 8/17 kuvakooste syyskuun juhlaviikonlopusta

Eläinlääkärilehden 7/17 kuvakooste haudoilla käynneistä

Eläinlääkärilehden 6/17 kuvakooste juhlaraveista ja seminaarista

Eläinlääkärilehden 5/17 kooste yleisöseminaarista 16. toukokuuta

Eläinlääkärilehden 2/17 uutinen liiton historiakirjan julkistuksesta
 

Juhlavuoden 2017 tapahtumia

16.2. Eläinlääkäriliiton historiakirja julkistettiin avoimessa tilaisuudessa EE-talolla Viikissä! Kirjan kirjoittaja on ELL, FT Katri Helminen. Kirjaa voi ostaa täältä, Fennovetin verkkokaupasta.

16.5. Tutustumiset Yliopistolliseen eläinsairaalaan eläinlääkäreille klo 10 ja 14.

16.5. Avoimet ovet eläinlääkäreille ja kutsuvieraille Eläinlääkäriliiton toimistolla klo 9-15. Osallistu muun muassa leikkimieliseen tietovisaan, jossa on palkintona liiton tuore historiakirja. Myös Fennovetin kirjojen myyntipiste on avoinna ja tarjolla on pikkupurtavaa.

16.5. Retket Korkeasaareen. Kaima & Kollega eli Sanna Hellström ja Sanna Sainmaa kertovat Korkeasaaresta ja työstään siellä. Esitykset alkavat klo 10.30 ja 13.00 Karhulinnan auditoriossa. Portilta ohjataan Karhulinnalle, jonne on noin 15 minuutin kävelymatka. Esitysten jälkeen on mahdollista tutustua saareen Sannan johdolla. Korkeasaareen on koko päivän maksuton sisäänpääsy Eläinlääkäriliiton jäsenkortilla. Lapset myös tervetulleita.
Retkille osallistujat haastetaan osallistumaan suojeluhankkeisiin, katso lisää.

16.5. Vuoden eläinlääkäri 2017 -nimityksen julkistaminen Helsingin yliopiston keskustakampuksella Porthanian PII -salissa klo 14, Helsinki. Ei ilmoittautumista, tervetuloa. Lue tiedote

16.5. Yleisöseminaari teemalla Yhteinen terveys:
Antibioottiresistenssi tuli - millä lääkkeillä ihmisten ja eläinten terveys jatkossa turvataan?
Seminaari pidetään Helsingin yliopiston keskustakampuksella Porthanian PII -salissa klo 16. Ei ilmoittautumista, tervetuloa. Tutustu ohjelmaan.
Tilaisuus suoratoistettiin eli sitä saattoi seurata internetissä 16. toukokuuta. Luennot ovat katsottavissa verkossa täällä ainakin vuoden 2017 loppuun.

15.-16.7. Juhlaravit St Michel, Mikkeli lauantaina 15.7. klo 13.30. Eläinlääkäriliitolla oli raveissa nimikkolähtö suomenhevosille ja ravien VIP-alue on liiton käytössä. Nimikkolähtö oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja ja lauantaipäivän päälähtö eli Suurmestaruusajo. Jäsenet voivat ostaa pääsylipun itselleen ja perheelleen paikan päällä liiton jäsenhintaan 65 e/kpl, sisälsi pääsyn raveihin ja Eläinlääkäriliiton VIP-alueelle, jossa on tarjolla lounas ja ruokajuoma. Alle 12-vuotiaat pääsevät vanhempiensa mukana maksutta raveihin ja ruokailemaan VIP-alueelle.

15.7. Eläinlääkäriliitto juhlistaa suomenhevosta! Liitto pitää St Michelin 15.7. klo 11-12.30 kaikille avoimen ja maksuttoman suomenhevosjuhlaseminaarin. Seminaarin aiheena on Suomenhevosen ja eläinlääkärien yhteinen matka historiassa. Seminaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, tervetuloa! Ennen seminaarin alkua Etelä-Savon maakunta ja Mikkelin kaupunki tarjoavat eläinlääkäreille kahvit.
Seminaarin ohjelma:
Rautiaita ja suomenkirjavia, sukusiitosta ja suoneniskentää, Eläinlääkäri ja historiantutkija Katri Helminen
Pilleripyssystä artroskopiaan – hevoseläinlääkinnän muutoksia 50 viime vuoden aikana, Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Antero Tupamäki
Juokseeko humma huomennakin – mikä uhkaa suomenhevosen terveyttä? klinikkaeläinlääkäri, Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan puheenjohtaja Kristiina Ertola.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Paikka on Kalevankankaan koulun auditorio, Raviradantie 16, Mikkeli (250 metriä raviradalta).

St Michel-ravien sivuille pääset tästä.

29.-30.9. Eläinlääkäriseurat ja -yhdistykset sekä kurssit voivat varata kokoustilaa perjantaina ja lauantaina kahdeksi tunniksi Vanhalta ylioppilastalolta omiin tapaamisiinsa. Kokoustilavaraukset 8.9. mennessä (pidennetty aika) liiton toimistolta osoitteesta toimisto(at)sell.fi, tilat ovat maksuttomia. Mahdolliset tarjoilut kukin tilaa 8.9. mennessä itse Vanhalta ylioppilastalolta, anna-kaisa.rantamaki(at)royalravintolat.com.

29.9. Get together -ilta, musiikkia ja vapaamuotoista yhdessäoloa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä klo 19. Wine & cheese, Eläinlääkäriliitto tarjoaa jäsenilleen. Ilmoittautuminen päättyi 6.9.

30.9. Iltajuhla avec Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä klo 19. Juhlaan kutsutaan vieraita ja myynnissä on illalliskortteja kiinnostuneille jäsenille. Frakki tai tumma puku, kunniamerkit. llmoittautuminen päättyi 6.9.

13.-15.12. Eläinlääkäripäivät 2017. Uusi aika ja sijainti Messukeskuksen hallissa 3. Yleisteemana eläinsuojelu ja eläinten hyvinvointi.

Muista myös

Paikallisia eläinlääkäriseuroja ja eläinlääkäreitä kautta maan kannustetaan käymään oman alueensa merkkihenkilöiden ja liiton kunniajäsenten haudoilla 3. syyskuuta. Eläinlääkäriliiton ja EKY:n edustajat käyvät Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla Oskar von Hellensin, Richard Hindersonin ja Rainer Steniuksen haudoilla.

Juhlavuoden tiedotteet

Konitohtoreista kansanterveyden edistäjiksi, tiedote 9.1.2017

Elävää historiaa kaupan - liiton 125-vuotishistoriakirja, tiedote 21.2.2017

Antibioottiresistenssi tuli - Yhteinen terveys -seminaari 16.5., lue seminaarista

Kesäpäivä kollegojen kanssa raveissa, lue (4.7.)

Juhlavuosi Eläinlääkärilehdessä

Suomen Eläinlääkärilehden kannessa ja sisäsivuilla on koko teemavuoden ajan historiaan pohjautuva kuvitus ja sisältö. Lehden ajakohtaista -palstalla on kerrottu tapahtumista ja julkaistu valokuvia. 

Eläinlääkärilehti 1/2017: Esittelyssä vanhoja valokuvia ja liiton maalauttamia muotokuvia

Eläinlääkärilehti 2/2017: Eläinlääkäriyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja

Eläinlääkärilehti 3/2017: Oskar von Hellens, elintarvikemikrobiologi ja Suomen eläinlääkintölaitoksen kehittäjä

Eläinlääkärilehti 4/2017: Georg Korte, liha-alan monipuolinen taitaja

Eläinlääkärilehti 5/2017: Richard Hindersson eläinlääkintölaboratorion johtajana 40 vuotta

Eläinlääkärilehti 6/2017: Rainer Stenius hallitsi koko eläinlääkinnän kenttää

Eläinlääkärilehti 7/2017: Fredrik Swanströmin jännittävä elämä

Eläinlääkärilehti 8/2017: Väinö Kankaanpää, monipuolinen hallintovirkamies

Eläinlääkärilehti 9/2017 ilmestyy 21.12.

Onnittele liittoa

Eläinlääkäriliittoa voi onnitella lahjoituksella liiton 125-vuotisjuhlatilille FI48 5723 0220 0489 82, kirjoita viestiksi Eläinlääkäriliitto 125 v. Juhlatilin tuotto lahjoitetaan Suomen eläinlääketieteen säätiölle jaettavaksi apurahoina eläinlääketieteelliseen tutkimukseen.

Juhlavuoden muita aineistoja

Eläinlääkäriliiton esitteen Eläinlääkärit. Joka päivä. uusi versio julkaistiin Eläinlääkäripäivillä 2016. Esitteen kohderyhmää ovat etupäässä alan ulkopuoliset. Eläinlääkäri voi käyttää sitä sidosryhmätapaamisissa, luennoilla ja oman toiminnan esittelyssä. Esite kertoo eläinlääkärin ammatin monipuolisuudesta.

Juhlavuoteen liittyen on tehty (auto)tarra. Tarroja jaettiin Eläinlääkäripäivillä 2016, ja sellaisen tai vaikkapa nipun tarroja esimerkiksi eläinlääkäriseuran käyttöön, voi tilata toimistolta maksutta, lähetä sähköpostia toimisto at sell.fi. Alla on tarran kuva, sen koko  on noin 30 x 7 cm.

Juhlavuoden joulukuussa Fennovet julkaisee Eläinlääkärimatrikkelin 2017. Siinä julkaistaan tiedot mahdollisimman monesta Suomessa laillistetusta eläinlääkäristä sen mukaan, mitä kukin haluaa itsestään julkaistavan. Mukaan ehtii, jos laillistuu heinäkuun 2017 aikana. Toukokuussa Fennovet avaa tietojenkeruulomakkeen verkkosivuilleen, tiedot kerätään alkukesän aikana, tästä sivulle.