Vuoden 2013 Topi Salmi -palkinto

Topi Salmi –palkinto 2013 professori Liisa Sihvoselle 

Kolmen vuoden välein jaettava Topi Salmi -palkinto annettiin Eläinlääkäripäivillä 27.11.2013 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori, Eviran tutkimusjohtaja Liisa Sihvoselle tunnustuksena hänen kansainvälisestä ja merkittävästä urastaan eläintautivirologian tutkijana ja opettajana.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori, Eviran tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen löysi varhain oman tutkimusalueensa. Tänä päivänä hän tekee sekä kansallisesti että kansainvälisesti merkittävää uraa virustautien tutkijana ja auttaa opettajana muita omien tavoitteiden löytämisessä ja saavuttamisessa.

Sihvosen uran tähtäin oli jo varhaisessa vaiheessa opintoja tutkimustyössä ja virustaudeissa. Lisäksi hän on hankkinut itselleen työkokemusta myös kunnaneläinlääkärin sijaisena, pieneläinvastaanotolla ja tarkastuseläinlääkärinä. Valmistuttuaan Sihvonen toimi Eläinlääketieteellisen korkeakoulun mikrobiologian assistenttina. 

Yhdysvaltoihin Cornellin yliopistoon hän lähti vuosi valmistumisensa jälkeen. Suomeen Sihvonen palasi saatuaan Suomen Akatemialta tutkimusrahaa ja työpaikan, jotta voisi aloittaa väitöskirjan teon. Hän valmistui eläinlääketieteen tohtoriksi EKK:ssa vuonna 1981. Väitöskirjan aiheena oli lampaan maedi-visna-virus. Tämän jälkeen alkoi varsinainen ura tutkijana ja opettajana.

Liisa Sihvosta Topi Salmi -palkinnon saajaksi ehdottaneet professorit Timo Soveri, Satu Pyörälä ja Mari Heinonen Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta kuvaavat kollegaansa seuraavasti: ”Hänen tutkimuksellaan on poikkeuksellista yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Hän ei ole linnoittautunut tutkijan norsunluutorniin, vaan on jakanut tietonsa ja asiantuntijuutensa yhteiskunnan käyttöön. Opettajana ja tutkimustöiden ohjaajana Sihvonen on ollut pidetty ja arvostettu. Kollegoiden ja työtoverien parissa hänet tunnetaan henkilönä, jolla on sovitteleva ja rakentava ote erilaisten ongelmien ratkaisemiseen ja joka toimii ehtymättömällä tarmolla oman tieteenalamme, eläinlääketieteen, hyväksi”.