Yhteinen terveys

Yhteinen terveys – One health tarkoittaa ihmisen, eläinten ja ympäristön laajaa, toisiinsa kietoutuvaa kokonaisuutta. Taudinaiheuttajat ovat pitkälti yhteisiä ihmisille ja eläimille ja voivat likkua molempiin suuntiin. Ihmisten ja eläinten terveys vaikuttavat toisiinsa.

Tutkijat katsovat, että uusista tartuntataudeista merkittävä osa on lähtöisin eläimistä.

Yksi iso terveyshaaste on mikrobilääke- eli antibioottiresistenssi. Eläinten ja ihmisten tartuntatautien hoidossa käytetään osin samoja mikrobilääkkeitä. Niiden käyttö lisää riskiä resistenttien bakteerikantojen syntymiselle. Mikrobilääkeresistenssi on kaiken lääketieteen yhteinen huolenaihe. Suomessa eläinten mikrobilääkkeiden käyttö on ollut eläinlääkäreiden valvonnassa monia muita maita tiukemmin.

Ihmisten ja eläinten taudinaiheuttajat ovat pitkälti yhteisiä eli zoonoottisia eli ne tarttuvat ihmisen ja eläimen välillä. Zoonooseja ovat bakteerien, virusten, sienten, loisten ja prionien aiheuttamat taudit. Ihminen voi saada zoonoositartunnan elintarvikkeiden välityksellä, suoran kosketuksen kautta tai epäsuorasti. Tartuntaa voivat välittää myös niveljalkaiset.

Zoonoosit voivat olla oireettomia, aiheuttaa eriasteisia oireita tai johtaa jopa yksilön kuolemaan. Suomessa tilanne on hallinnassa muun muassa korkeatasoisen tutkimuksen ja hyvin toimivan viranomaisyhteistyön ansiosta.

Zoonooseja ovat muun muassa lintuinfluenssa, EHEC-bakteeritartunta, jänisrutto, kampylobakterioosi, leptospiroosi, listerioosi, pernarutto, salmonelloosi, tuberkuloosi, yersinioosi, ekinokokkoosi, toksoplasmoosi, myyräkuume, raivotauti, punkkien levittämät virustaudit sekä pälvisilsa.