Eläinlääkäri yhteiskunnassa

Eläinlääkärin osaaminen ulottuu yhteiskunnassa laajalle alalle. 

Eduskuntavaalien 2019 alla käynnistettiin yhdessä muiden eläinlääkärijärjestöjen kanssa kampanja Elävän lääkäritkatso video tästä (1 min). 

Eläinlääkäri vaikuttaa arkisiin asioihin: lemmikkien terveys ja sairaudenhoito, elintarvikkeiden sopivuus ihmisravinnoksi, tuotantoeläinten hyvinvointi, terveys ja sairaudenhoito, ihmisten elinympäristön terveellisyys, ihmisten ja eläinten yhteisten taudinaiheuttajien tuntemus ja tarttuvien tautien hallinta ja eläinsuojelun asiantuntemus. 

Merkittävä osa eläinlääkäreistä toimii johtavissa ja asiantuntijatehtävissä valtiolla, kunnissa, tutkimuksen parissa yliopistolla ja yrityksissä sekä eläinlääkäriasemilla. 

Kansainvälisesti käytetään termiä One health, jolla tarkoitetaan ihmisten ja eläinten yhteistä terveyttä. Toisin sanoen myös taudinaiheuttajien ja tautien siirtymistä välillämme molempiin suuntiin. Suomeksi puhutaan termillä yhteinen terveys. Katso video kampanjasta Myös lemmikittömän lääkäri tästä (1 min). 

Euroopassa on koulutettu eläinlääkäreitä jo yli 250 vuotta. Ensimmäinen suomalainen eläinlääkäri Mårten Johan Lindfors valmistui Kööpenhaminassa vuonna 1829. Hänet nimitettiin eläinlääkinnän opettajaksi Suomen Collegium medicumiin. 

Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri oli suomalainen Agnes Hildegard Sjöberg, joka opiskeli erioikeudella Dresdenissä ja Berliinissä ja valmistui vuonna 1915, tohtoriksi hän väitteli Leipzigissä vuonna 1918. Hän toimi Suomessa kunnaneläinlääkärinä. 

Eläinlääkäriliiton perustamisvuonna 1892 Suomessa oli noin 32 eläinlääkäriä. Silloin keskusteltiin muun muassa eläinrääkkäyksestä, lihantarkastuksesta, tarttuvista taudeista ja puoskaroinnista. Eläinlääkäriliitto täytti 125 vuotta vuonna 2017. Yksi vuoden hankkeista on liiton ja eläinlääkärikunnan historiakirjan julkaiseminen 16. helmikuuta. Kirjaa saa ostaa täältä.

Tutustu nykyajan eläinlääkäreihin tällä sivulla