Terveyden edistäminen päihittää hoitamisen kustannukset ja vaivat

Ympäristöterveydenhuolto pyrkii suojelemaan ja edistämään eläinten ja ihmisten terveyttä ja hyvinvointia niiden ympäristöstä aiheutuvilta haitoilta. 

Eläinlääkäriliitto katsoo, että tehokkaimmin ihmisten ja eläinten yhteiseen terveyteen voidaan vaikuttaa, kun ympäristöterveydenhuolto säilyy yhtenä kokonaisuutena ja samassa organisaatiossa osana perusterveydenhuoltoa. Siis: ympäristöterveydenhuolto kuuluu soteen.

Ympäristöterveydenhuolto koostuu eläinlääkinnän, elintarvikevalvonnan sekä elinympäristömme terveydellisyyden valvonnasta. Toiminta on ennaltaehkäisevää kansanterveystyötä, jolla pyritään turvaamaan eläinten ja ihmisten hyvinvointi ja terveys. Asukkaan arjessa se näkyy mahdollisuutena luottaa oman ympäristön uhkattomuuteen. 

Ennaltaehkäisyssä on tärkeintä terveyshaitan toteaminen, sen suuruuden ja vaikuttavuuden toteaminen sekä poistaminen. Monilla mittareilla mitattuna ennaltaehkäisy on tehokkaampaa ja edullisempaa kuin hoitaminen. Eläimille ja ihmisille yhteisten taudinaiheuttajien torjuminen, antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehityksen hidastaminen ja monien uusien hoitomuotojen kehittäminen on edullisempaa kuin kalliiden hoitomuotojen käyttäminen sairastumisen jälkeen.

Lääketiede ja eläinlääketiede tutkivat yhdessä ja erikseen asioita, jotka vaikuttavat eliöiden terveyteen. Hyvinä esimerkkeinä ovat probiootit ihmisten ja eläinten suolistossa, antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ja eläimille ja ihmisille yhteiset tautia aiheuttavat mikrobit. Noin 60 prosenttia ihmisille tautia aiheuttavista mikrobeista ja 75 prosenttia uusita taudeista viimeisen kahden vuosikymmenen aikana ovat peräisin eläimistä. Taudinaiheuttajat voivat siirtyä eläinten ja ihmisten välillä joko suoraan kontaktissa, elintarvikkeiden tai talousveden välityksellä.

Olennaista on ymmärtää eläinten ja ihmisten terveys olevan yksi ja yhteinen. Tärkeää on havaita, kuinka lajit vaikuttavat suoraan toisiinsa. Yhteistyöllä eläinlääketiede ja lääketiede pystyvät tutkimuksen avulla tehokkaasti ja taloudellisesti hoitamaan yhteistä terveyttä. Salmonellan esiintyvyys siipikarjalla on saatu alenemaan alle yhteen prosenttiin. Moni asia, joka eläinlääketiede on eläimillä todistanut tehokkaaksi aiemmin, on tutkittu myös lääketieteessä ja todettu edistävän ihmisten terveyttä.

Nämä tieteenalat ovat työskennelleet yhdessä vuosikymmeniä ja hävittäneet maastamme monia eläinten ja ihmisten yhteisiä tartuntatauteja, kuten tuberkuloosin, luomistaudin, raivotaudin ja monet muut eläinten ja ihmisten terveyttä uhkaavat taudit. Yhteinen ponnistelu on tuottanut tuloksia ja työtä on syytä myös jatkaa. 

Lääkäriliittojen yhteinen neuvotteuluelin Lääkärikartelli on ottanut kantaa tulevaan sote-uudistukseen esittäen, että ympäristöterveydenhuollon tulee säilyä osana perusterveydenhuoltoa. Suomen Eläinlääkäriliitto ry on huolissaan, että ympäristöterveydenhuolto ja sen mukana eläinlääkintähuolto ja ihmisten terveydensuojelu erotetaan hallinnollisesti ja lainsäädännössä perusterveydenhuollosta. Tällöin yhteys ja mahdollisuus ennaltaehkäisevään kansanterveystyöhön heikkenee.

Tehokkaimmin ihmisten ja eläinten yhteiseen terveyteen voidaan vaikuttaa, kun ympäristöterveydenhuolto säilyy yhtenä kokonaisuutena ja samassa organisaatiossa osana perusterveydenhuoltoa.

Lisätietoja: Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja, elintarvike- ja ympäristöhygienian erikoiseläinlääkäri Kirsi Sario, puh. 050 911 9117, kirsi.sario@sell.fi

www.sell.fi, muun muassa:

Ammatin esite - ELL joka päivä 

 

Suomalaisten lääkärijärjestöjen - Lääkäriliitto, Hammaslääkäriliitto ja Eläinlääkäriliitto - yhteinen neuvotteluelin Lääkärikartelli on myös ottanut asiaan kantaa joulukuussa: ympäristöterveydenhuollon järjestäminen täytyy olla sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä eli sotea. 

Lue koko tiedote, joka annettiin 16. joulukuuta 2015 

Mikä on Lääkärikartelli