Konitohtorista kansanterveyden edistäjäksi - Eläinlääkäriliiton historiaa 125 vuoden ajalta

”Eläinlääkäriliiton historiakirjasta saa perspektiiviä nykytoimintaan ja eläinlääkärien työympäristön muutokseen. Eläinlääkärikunta on ollut läpi historiansa aktiivinen muutoksissa ja vaikuttanut niiden suuntaan”, kertoo puheenjohtaja Päivi Lahti.

”Nyt tehtävä maakuntauudistus on suuri muutos eläinlääkinnän, elintarvike-, eläintauti- ja eläinsuojeluvalvonnan näkökulmasta. Eläinlääkärit muodostavat nytkin yhteisiä tavoitteita uudistuksen toteuttamiselle, kiivaasti keskustellen tapansa mukaan.”

Suomen Eläinlääkäriliiton 125-vuotishistoriakirja nostaa menestyksen rinnalle eläinlääkärien ammattikunnan välisiä kiistoja ja ristiriitoja. Lukija pääsee seuraamaan Nivalan vuoden 1932 konikapinan vaiheita, kieltolain siivittämää alkoholireseptimäärien nousua sekä tulikivenkatkuisia keskusteluja eläinsuojelulaeista ja sopivasta eläinlääkärimäärästä. Kirja julkaistiin 16. helmikuuta 2017.

Teoksen kirjoittaja on eläinlääketieteen lisensiaatti ja filosofian tohtori Katri Helminen. Hänen historian alaan kuuluva väitöskirjansa käsitteli eläinlääketieteen historiaa, ja päätyönään hän harjoittaa pieneläin- ja tammapraktiikkaa Ylivieskassa.

Tarina alkaa Eläinlääkäriliiton edeltäjän Suomen Eläinlääkäriyhdistyksen perustamisesta syksyllä 1892 ja kulkee läpi vuosien kohti nykyaikaa. Kirja on kirjoitettu kepeällä otteella, mutta silti tiukasti lähteisiin perustuen. Se tallentaa arvokkaalla tavalla suomalaisen eläinlääkäriyden historiaa ja Eläinlääkäriliiton roolia ammattikunnan vaiheissa. Sitä voi lukea jännittävänä kertomuksena osana Suomen historiaa sellainenkin lukija, joka ei ole varsinaisesti eläinlääkärin ammatista kiinnostunut.

Lisätietoja:

Historian kirjoittaja, ELL, FT Katri Helminen, puh. 044 5426 012.

Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja, ELL Päivi Lahti, puh. 050 4145758

Arvostelukappaleita voi kysyä Eläinlääkäriliiton tiedottajalta Anna Parkkari, etunimi.sukunimi (at) sell.fi,  puh. 040 522 8217.

Katri Helminen: Eläinlääkärinä kolmella vuosisadalla. Suomen Eläinlääkäriliitto 1892–2017. Fennovet Oy 2017. ISBN 978-951-98449-6-1.Kirjaa voi ostaa Fennovetin verkkokaupasta.
Suomen Eläinlääkäriliitto ry omistaa koulutus- ja konsultointiyritys Fennovet Oy:n.