Hallitus vaarantaa kiireellisen eläinlääkäriavun

Hallitus kaavailee lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksen siirtämistä yksityiselle sektorille.
"Toteutuessaan muutos aiheuttaisi eläinsuojeluongelmia ja vaikeuttaisi eläinlääkärinavun saamista myös tuotantoeläimille", totesi Suomen Eläinlääkäriliiton valtuuskunta syyskokouksessaan 26. marraskuuta 2016.

Nykyisin kunnat huolehtivat, että kiireellistä eläinlääkärin apua on saatavissa ympäri vuorokauden. Palvelun voi tarjota kunnaneläinlääkäri tai kunta voi tehdä sopimuksen yksityisen toimijan kanssa.

Ympärivuorokautinen tuotantoeläinpäivystys tarvitsee riittävästi eläinlääkäreitä toimiakseen hyvin. Monilla alueilla tuotantoeläinpraktiikka vähenee, ja pieneläinpraktiikka on tärkeä osa kunnaneläinlääkärin toimeentuloa. Mikäli kunnaneläinlääkärit hoitavat jatkossa vain tuotantoeläimiä, päivystäjäjoukko harvenee, ja kiireellisen eläinlääkärinavun saaminen tuotantoeläimille vaarantuu.

Suomen Eläinlääkäriliiton huolena on, että harvaan asutussa Suomessa lemmikkieläinten kuljetusmatkat päivystävän eläinlääkärin luo pitenevät, jos lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystys yksityistetään. Kun ensiapua ei ole saatavilla kohtuullisella etäisyydellä, eläimen kärsimys saattaa pitkittyä, eikä hoitoon välttämättä ehditä ajoissa. Kaikilla lemmikin omistajilla ei ole varaa tai mahdollisuutta kuljettaa lemmikkiä kaukana sijaitsevalle yksityiselle klinikalle, ja eläin voi jäädä kokonaan hoitamatta. Nämä tapaukset lisäävät eläinten tarpeetonta kärsimystä sekä eläinsuojeluviranomaisten työtä. On varmistettava, että jatkossakin lemmikkien kivunlievitystä ja ensiapua, sekä mahdollisuus lemmikin eutanasiaan, on saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina sellaisella etäisyydellä ja hinnalla, että ne eivät muodosta kohtuutonta estettä lemmikin hoidattamiselle.

Maksaessaan lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksen järjestämisestä monet kunnat saavat vastineeksi myös ennaltaehkäisevää eläinsuojelu- ja eläintautityötä sekä toimivan tuotantoeläinpäivystyksen. Järjestelmä on kunnille edullinen, sillä kunta maksaa eläinlääkärin valmiudesta, ja eläimen omistaja maksaa hoidosta aiheutuneet kulut.

Pieneläinpäivystyksen yksityistämisestä aiheutuva säästö saattaakin huveta kasvaviin tuotantoeläinlääkinnän ja eläinsuojeluvalvonnan kuluihin.

Lisätietoa:
Perjantaina 16.12. Suomen Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Olli Ruoho, puh. 040 820 1257

Myös torstaina 15.12. Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Kirsi Sario, puh. 050 911 9117