Geenitieto muuttaa eläinlääketiedettä ja eläinlääkärin arkea - eEläinlääkäripäivät

Genetiikan tutkimus on mullistunut viime vuosina ja vauhdittanut myös eläinlääketieteen kehittymistä uuden tiedon ja työkalujen avulla. Samalla vaatimukset eläinlääkäreiden genetiikan tuntemukselle ovat kasvaneet lyhyessä ajassa.
Eläinlääkäripäivät ovat Suomen suurin vuosittainen alan täydennyskoulutustapahtuma, jonka yleisteemana on tänä vuonna genetiikka. Luennoimassa on kansainvälisesti arvostettu professori Hannes Lohi tutkimusryhmineen.

Genetiikan tutkimus ja tuntemus ovat kehittyneet huimasti viimeisen 20 vuoden aikana.  Satojen lajien perimät on sekvensoitu ja tarkempia geenikarttoja on kehitetty paitsi ihmiselle myös monille kotieläimille. Tutkimusmenetelmien kehitys on mahdollistanut useiden satojen sairauksien geneettisen taustan selvittämisen kotieläimissä.

Geenitieto mullistaa eläinlääketiedettä uusien genomityökalujen avulla. Esimerkiksi tuotantoeläinten jalostusohjelmat ovat muuttuneet geenitietopohjaisiksi. Seuraeläinten geenitestit yleistyvät jalostuksessa ja sairausdiagnostiikassa. Geenilöydöt paljastavat uusia sairauksia ja tarkentavat käsitystä sairauksien syntymekanismeista. Sairauksia voidaan todeta aiemmin, ja tarkemmin, minkä lisäksi myös hoidot parantuvat.

- Eläinlääkärin vastaanotolle tulee yhä useammin omistaja, joka kaipaa tulkintaa eläimensä geenitestituloksiin. Ala on nopeassa muutoksessa ja tarve genetiikan tuntemukselle kasvaa. Olemme osaltamme vastanneet tähän koulutustarpeeseen perustamalla uuden valinnaiskurssin eläinlääkärikoulutukseen, iloitsee ELT Maria Kaukonen, joka toimii tutkijatohtorina professori Hannes Lohen tutkimusryhmässä.

- On arvokasta ja ajankohtaista, että genetiikka valittiin tämän vuoden eEläinlääkäripäivien yleisteemaksi. eEläinlääkäripäivillä tavoitamme suuren osan suomalaisista eläinlääkäreistä ja meillä on paljon jännittävää ja ajankohtaista kerrottavaa alan kehityksestä, iloitsee professori Hannes Lohi.

Lohi perusti tutkimusryhmänsä vuonna 2006 ja on rakentanut Suomeen yhden maailman suurimmista koirien ja kissojen DNA-pankeista, jossa on tällä hetkellä liki 100 000 näytettä. Monin kerroin palkittu tutkimus on tuottanut toista sataa tieteellistä julkaisua, kymmeniä geenitestejä ja uutta alan kansainvälistä liiketoimintaa. Tutkimus on hyödyttänyt myös ihmispotilaita, sillä koirat ja ihmiset kärsivät pitkälti samoista perinnöllisistä sairauksista.

Yhteystiedot – huomaa että asiantuntijat luennoivat keskiviikkona 16.9. ja toinen myös torstaina 17.9. aamupäivällä eivätkä voi silloin vastata puhelimeen. Soittopyynnön voi lähettää myös tekstiviestillä.
Professori Hannes Lohi, hannes.lohi (at) helsinki.fi, puh. +358 2 941 25085

ELT Maria Kaukonen, maria.kaukonen (at) helsinki.fi, puh. +358 44 283 7689

Kuvassa vasemmalta Maria Kaukonen, bordercollie Tessie ja Hannes Lohi.

Eläinlääkäripäivät 2020 järjestetään virtuaalisesti eEläinlääkäripäivinä ensimmäistä kertaa. Tapahtuma on Suomen suurin eläinlääkärien vuosittainen täydennyskoulutustilaisuus.