Elävän lääkärit – ihmisenkin terveyttä edistävä eläinlääkärityö yhteiskunnan tukipilarina (päiv. 24.4.)

Eläinlääkäreillä on merkittävä rooli myös ihmisten terveydensuojelussa. Työtä voi kutsua yhdeksi hyvin toimivan, terveen ja turvallisen yhteiskunnan tukipilareista.  

Suomalaisten salmonellatartunnoista noin 80 % on peräisin ulkomailta. Suomi on ollut raivotaudista vapaa maa pian 30 vuotta, vaikka tautia esiintyy Venäjällä. Antibiootteja käytetään tuotantoeläimille eläinpainokiloa kohti Suomessa 75% vähemmän kuin Saksassa. Antibiootit tehoavat meillä bakteereihin edelleen hyvin. Suomalaiset ovat toistaiseksi suojassa eläimistä ihmisiin tarttuvilta taudeilta, ja hyvä tilanne täytyy säilyttää.

Epidemiaselvitykset ovat eläinlääkärin työtä, mutta pääosa työstä on ihmisten sairastumisen ennaltaehkäisyä. Eläinlääkärit huolehtivat ihmisten terveydestä valvomalla elintarvikkeiden ja juomaveden valmistusta niin, että ne ovat puhtaita taudinaiheuttajista ja elimistölle haitallisista aineista. Eläinlääkärien työ puhtaan ruuan ja turvallisen elinympäristön varmistamiseksi on huonosti tunnettu yhteiskunnan tukipilari.

Eläinlääkäreistä noin puolet työskentelee elävien eläinten parissa ja toinen puolisko toimii asiantuntijoina elintarvikkeiden, elintarvikehygienian ja asukkaiden ympäristöterveyden monien ilmenemismuotojen parissa. Näitä ovat tartuntatautien kurissa pito, ihmisten ja eläinten välillä tarttuvien tautien hallinta, asukkaiden terveydensuojelu veden, ilman ja asumisen haitoilta sekä elintarvikevalvonta.

Moni tuntee hyvän työmme pieneläinpraktiikassa ja tuotantoeläinten parissa, mutta vähemmän tuttua on, että hoitamalla lemmikkejä ja tuotantoeläimiä suojaamme myös ihmisten terveyttä.

Eläinlääkäreillä on merkittävä rooli puhtaan ruuan ja turvallisen elinympäristön varmistamisessa sekä mikrobilääke(antibiootti)resistenssin torjunnassa. Ja toki eläinten hyvinvoinnin edistäminen on myös eläinlääkärityön ydintä.

Elävän lääkärit -kampanja 7.3.-23.4.2019 nosti esille eläinlääkärin roolia kaikkien elävien elinolojen edistäjänä.

Eläinlääkäriliiton Facebook-profiilissa voit nähdä kampanjan aineistoa, muun muassa aihetta avaavan pelivideon

Esitteessämme voit tutustua viiteen eri alan eläinlääkäriin ja alan monimuotoisuuteen

Mukana kampanjassa ovat Suomen Eläinlääkäriliiton lisäksi ainakin Suomen Eläinlääkäripraktikot SEP r.y., Eläinlääkärihygieenikkojen yhdistys EHY ry, Suomen kunnaneläinlääkäriliitto r.y, Tuotantoeläinlääkäriyhdistys r.y., Suomen Tarkastuseläinlääkärit, Pohjois-Suomen Eläinlääkäriseura, Savo-Karjalan Eläinlääkäriseura, Hämeen-Satakunnan Eläinlääkäriseura, Keski-Suomen Eläinlääkäriseura, Lounais-Suomen Eläinlääkäriseura ja Pohjanmaan Eläinlääkäriseura.

Kampanjajärjestäjien puolesta,

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti, puh. 050 911 9117