Elintarviketurvallisuutta lapsille Heurekassa 21.3.

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto järjestää juhlavuotensa kunniaksi teemapäivän Heurekassa sunnuntaina 21.3.2010 kello 11-17. 

Päivä juhlistaa akateemisen elintarvike- ja ympäristöhygienian opetuksen ja tutkimuksen 50-vuotista taivalta. Teemapäivän nimi on osuvasti hyvät, pahat ja rumat pöpöt. Se esittelee elintarviketurvallisuutta ja eläinlääkärin työtä hauskalla ja opettavaisella tavalla.

Eläinlääketieteelliseen korkeakouluun perustettiin vuonna 1959 elintarvikehygienian professorin virka. Tästä alkoi eläinlääkäreiden elintarvike- ja ympäristöhygienian opetus Suomessa. Tänä päivänä elintarvike- ja ympäristöhygienian tehtävät ovat tärkeä osa ihmisten terveyden turvaamista ja eläinlääkäreiden työtä. Tämän työn tuloksena useat elintarvikkeiden välityksellä leviävät sairaudet on kitketty Suomesta. Työ ja tutkimus alalla jatkuvat edelleen ja vaikuttavat läheisesti meidän kaikkien arkipäivään ja terveyteen.

Tapahtuma on suunnattu lapsiperheille, mutta mukaan mahtuvat kaikki ruoan hygieniasta ja eläinlääketieteestä kiinnostuneet. Ohjelmaa riittää koko päiväksi, eikä osallistuminen maksa mitään. Tapahtumassa on mahdollista tutustua muun muassa lapamatoon, bakteereihin, lehmän luurankoon ja oikeisiin Fallkullan kuttuihin, Emmiin ja Elviiraan. Tarjolla on mielenkiintoisia miniluentoja, työpajoja ja muuta tarpeellista tietoa eläinlääkäreiden työstä ja elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Työpajat 
Testaa hajuaistisi - olisiko sinusta aistinvaraisen tutkimuksen tekijäksi?
Pikkupöpöjen peuhunurkkaus - väritä ja askartele, peuhaa pöpö-pehmolelujen kanssa
Opiskele eläinlääkäriksi - kysy opiskelijoilta millaista on opiskella eläinlääkäriksi 
Hyvät, pahat ja rumat - bakteereita joka lähtöön
Kodin pikkutuholaiset - jauhomatoja ja muita ötököitä ruokakaapin perältä
Vuohi ja juusto - rapsuta Fallkullasta vierailevia Emmi- ja Elviira-kuttuja ja kurkkaa, miltä vuohenmaito tai vuohenjuusto näyttää mikroskoopissa

Miniluennot 
Lapatossun lapamato - harvinainen lapamato saatiin kitkettyä suomalaisia vaivaamasta elintarvikehygienian avulla, paikalla aito lapamato lasipurkissa
Saanko esitellä harvinaisuuden - suomalainen salmonella - suomalainen maailmankuulu elintarvikehygienian menetelmä kitkee salmonellan broilereista
Tubit pubissa - pastörointi hävitti tuberkuloosin maidosta ja teki siitä turvallista.

Lisätietoja tapahtumasta Heurekan sivuilla 
Tervetuloa tutustumaan hyviin, pahoihin ja rumiin pöpöihin 21.3.2010 Heurekassa!