Vuoden eläinlääkärin 2019 puhe kollegoille Eläinlääkäripäivien avajaisissa

Rakkaat ystävät ja kollegat, 

Kiitos. On suuri kunnia olla vuoden eläinlääkäri kollegoiden nimittämänä. Tämä on ehdottomasti urani – ja kenties koko elämäni – kohokohta. Työkaverini Tukholmassa minua toukokuussa onnitellessaan totesi realistisesti: ”You know, Teija, it is only going to be downhill from now on.”

Uskoakseni olemme saaneet paljon aikaan Oikeus kuonoon -kampanjan tiimoilta. Yleinen tietoisuus lyhytkuonoisten eläinten terveysongelmista tuntuu lisääntyneen. Olemme saaneet satoja epäeettisiä mainos- ja kuvituskuvia pois näkyviltä. Kiitos kaikille kollegoille yhteistyöstä. Yksin tämä ei olisi ollut mahdollista.

Tänä vuonna Eläinlääkäripäivien teemana on One Health. Haluan tässä lyhyessä puheenvuorossani nostaa esille yhteistä terveyttä vaalivien ammattilaisten oman jaksamisen ja terveyden tärkeyden. 

Olen identiteetiltäni voimakkaasti nimenomaan suomalainen eläinlääkäri, vaikka olen asunut ulkomailla jo yli kahdeksan vuotta. Kuitenkin reilut kaksikymmentä vuotta sitten, se yhdistelmä, että eläinlääkäriydestä oli tullut erottamaton ja iso osa persoonaani sekä se, että ensimmäisen kandikesän työtaakkani oli kohtuuton, syöksi minut elämässäni syvään kriisiin vuosikausiksi.

Masennuin vaikeasti ja menetin elämänhaluni. Vaikka ehkä en onneksi ollut käytännössä lähellä toteuttaa aikeitani, uskallan tänään tunnustaa, että syvimmässä alhossa ollessani puhuin itsemurhasta ja sen houkutuksesta muutamille läheisimmille ympärilläni.

Kiitos onnen, terapia-avun, ystävien tuen ja masennuslääkkeiden, selvisin lopulta. Valitettavasti eläinlääkäreiden itsemurhariski on tutkitusti moninkertainen keskivertoväestöön verrattuna. Suruksemme kaikkien tarina ei saa samanlaista onnellista loppua kuin minun.

Eläinlääkäriopinnot ovat vaativat ja helposti vievät kaiken ajan ja energian, jos niin sallii tapahtua. On tärkeää pitää huolta itsestään ja varmistaa, että omanarvontunto perustuu muuhunkin kuin eläinlääkäriyteen ja työhön. On tärkeää oivaltaa, että itsellä on arvo ihmisenä muutoinkin kuin pelkästään eläinlääkärin ammatin kautta. Olemme tyttäriä, poikia, siskoja, veljiä, tätejä, setiä, kumppaneita, avopuolisoita, aviopuolisoita, äitejä, isiä, naapureita, lähimmäisiä ja arvokkaita ihan ilman sitä eläinlääketieteen tutkintoakin. 

Keskustelupalstaamme seuranneena olen ikäväkseni joutunut huomaamaan, että liian moni kollega joutuu raskaiden työolosuhteiden uhriksi edelleen. Television Kandit-ohjelmaa katsoessani koen välillä suorastaan post-traumaattisen stressireaktion oireita, sillä mieleeni tulee rankkoja muistoja parin vuosikymmenen takaa. Ihailen ohjelmaan uskaltautuneiden nuorien kollegoiden rohkeutta, mutta kandikesänä itse kovia kokeneena soisin, ettei kohtuuttomista työolosuhteista selviämisestä tehtäisi sankaritarinoita televisioon ja kritiikitöntä viihdettä kansalle.

Tämä on hieno koulutus ja ammatti, mutta nykyaikana toivoisin kollegoille parempia mahdollisuuksia työn, perhe-еlämän ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Ei pitäisi olla liikaa vaadittu, että haastavan korkeakoulutuksen käynyt One Health -ammattilainen ehtii työnteon ohella myös nauttia omasta, ainutkertaisesta elämästään. 

Jos elämän ja työn haasteet käyvät ylivoimaisiksi, rohkaisen hakemaan apua. Älkää hautoko murheita yksinänne, vaan puhukaa jollekin läheisellenne ja pyytäkää heitä auttamaan.

Pitäkäämme huolta ihmisistä ja kollegoista ympärillämme. Kysykäämme heiltä, mitä kuuluu ja kuunnelkaamme myös heidän vastauksiaan. Jos tuntuu pahalta, ahdistaa ja elämä tuntuu raskaalta, avautukaamme murheistamme - se auttaa. Älkäämme koettako selvitä kaikesta yksin. 

Haluan omistaa tämän kohdalleni osuneen kunnianosoituksen erityisesti kaikille niille eläinlääketieteen opiskelijoille, kandidaateille, lisensiaateille, tohtoreille ja kollegoille, jotka eivät lopulta jaksaneet elämän, opiskelujen ja uran haasteissa ja vastoinkäymisissä. Minulle olisi voinut käydä samoin, mutta ilokseni selvisin ja saan tänään täällä juhlia eläinlääkäriyttä kanssanne.

Teija Korhonen

Lue Eläinlääkärilehden 4/19 artikkeli Vuoden eläinlääkäri 2019 Teija Korhosesta