Eläinlääkärilehti 3/2017

Yhteisen juhlan aihetta

Itsenäisyytemme juhlavuonna juhlimme myös Eläinlääkäriliiton 125-vuotista taipaletta. Juhlavuosi käynnistyi liittomme historiankirjan julkistamisella eläinlääketieteellisen tiedekunnan tiloissa helmikuun 16. päivä.

Kollega, FT Katri Helmisen kirjoittamassa teoksessa kerrotaan liiton ja suomalaisten eläinlääkärien mittava historia yksilöiden ja yksittäisten tapahtumien kautta. Julkistuksessa Katri esitti eläinlääkinnän historiasta erittäin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Aina tapahtumat eivät ole olleet ammattikunnalle kunniaksi, mutta kuitenkin valtaosa hankkeista on parantanut kansanterveyttä ja lisännyt ihmisten elinajan ennustetta. Tietokirjailija ja tutkija Leena Rossi on jo arvioinut kirjan värikkääksi, rohkeaksi, sujuva- ja suorasanaiseksi teokseksi.

Juhlavuoden seuraavat tapahtumat keskittyvät tiistaille 16. toukokuuta. Silloin kannattaa matkustaa Helsinkiin koko päiväksi: liiton jäsenillä on mahdollisuus tutustua maksutta Korkeasaareen, päästä kierrokselle Yliopistolliseen eläinsairaalaan ja tutustua liiton toimistoon. Myöhemmin iltapäivällä pidetään Helsingin yliopiston Porthaniassa yleisöseminaari mikrobilääkeresistenssiin liittyen. Resistenssiä ja siihen vaikuttavia tekijöitä lähestytään yhteinen terveys -teemalla, puhujina on sekä lääkäreitä että eläinlääkäreitä. Tilaisuudessa pohditaan, mitä tehdä, mikäli antibiootit eivät enää tehoa, miksi penisilliini edelleen tehoaa Suomessa ja kuinka suomalainen mikrobilääkkeiden käyttö eroaa muiden maiden käytännöistä. Lisäksi kuullaan maataloustieteilijän esitys maaperässä esiintyvien mikrobien resistenssistä. Samana päivänä Porthaniassa julkistetaan myös Vuoden eläinlääkäri 2017.

Juhlat jatkuvat heinäkuun puolivälissä St. Michel -raveissa Mikkelissä. Lauantaina 15. heinäkuuta kannattaa tulla tapaamaan kollegoja ja kannustaa paras suomenhevonen voittoon. Raveissa on liiton oma juhlalähtö liiton juhlavuoden loimineen. Liiton lähtö saatiin mukaan Suomi 100 -juhlan tapahtumiin. Ennen raveja hevosten ystävät saavat seminaarissa katsauksen hevosten merkityksestä suomalaisille eläinlääkäreille, tietoiskun hevosurheilusta ja hevosten hyvinvoinnin edistämisestä. Raviradan VIP-alue on jäsenistön käytössä ravien ajan. Raveihin voi lunastaa edullisen sisäänpääsylipun, jolla pääsee VIP-alueelle. Tapahtuman tavoite on koota suuri joukko eläinlääkäreitä viettämään yhteistä kesäistä ravijuhlaa toivottavasti kauniina ja lämpimänä viikonloppuna.

Vuoden pääjuhlaa vietetään Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla syyskuun lopussa. Perjantaina 29. syyskuuta pidetään Get Together -tilaisuus. Lauantaina 30. syyskuuta seurojen, yhdistysten ja vuosikurssien on mahdollista varata maksutta Ylioppilastalolta kokoushuoneita omiin kokouksiinsa. Lauantai-iltana juhlitaan illallisen, puheiden, musiikin ja muun ohjelman siivittämänä. Pääjuhla, syntymäpäivä, ajoittuu eläinlääkäriyhdistyksen perustamispäivälle. Illalliskortteja on myynnissä arviolta noin 250 kappaletta.

Myös jokaisessa vuoden Eläinlääkärilehdessä juhlitaan: mukana on aina valittuja paloja liiton historiasta ja kuvauksia merkkihenkilöistä vuosikymmenten varrella. Poimi juhlavuoden tapahtumat kalenteriisi lehdestä tai liiton verkkosivuilta. Tilaisuuksien ilmoittautuminen ja lipunmyynti alkavat verkkosivuilla tämän numeron ilmestyessä.

Tuo alussa mainittu liiton historiakirja on erinomainen katsaus eläinlääkärikunnan historiaan. Suosittelen sitä kaikille kollegoille ja muillekin ajattelijoille. Voimme olla ylpeitä kansanterveyden sekä eläinten terveyden- ja hyvinvoinnin eteen tehdystä mittavasta työstä. Juhlatoimikunta esittää, että liitto lähettää kirjan Tieto Finlandia -ehdokkaaksi.

Aktiivista ja osallistuvaa juhlavuotta!

Kirsi Sario
125-vuotisjuhlatoimikunnan puheenjohtaja