Eläinlääkärilehti 5/2019

Hästäk näkymätön turva

Aurinko räkötti kirkkaalta taivaalta ja luontoäiti antoi parastaan toukokuisena viikonloppuna isolla kirkolla Helsingissä. Samaan aikaan kun Säätytalolla väännettiin kuumeisesti seuraavaa hallitusohjelmaa Suomelle, Eläinlääkäriliiton valtuuskunta kokoontui kevätkokoukseensa visioimaan ja linjaamaan professiomme tulevaisuutta. 

Maakuntauudistusta vatuloitiin koko edeltävä hallituskausi tunnetuin seurauksin. Huolimatta siitä, että ympäristöterveydenhuolto on ihan terveydenhuoltolainkin mukaan osa perusterveydenhuoltoa, ja yhden yhteisen terveyden visio kirkas meille kaiken elävän lääkäreille, viestimme tuntuu jäävän edelleen hieman katveeseen päättäjien suurissa pöydissä. On tärkeää linjata, tulisiko ympäristöterveyden vihdoin hypätä täysillä mukaan sotekelkkaan, sen sijaan, että joudumme loputtomiin perustelemaan olemassaoloamme ja yhteyttämme kansanterveyteen. Sote ja pelastustoimi jäävät sekä varautumisessaan että jokapäiväisissä toiminnoissaan hivenen jalkapuoleksi, mikäli vahva yhteys ympäristöterveydenhuoltoon pätkii. 

Suomen hyvä tautitilanne ei ole itsestäänselvyys: se on pitkäjänteisen, usein näkymättömän työn tulosta. Globaalissa maailmassa ja ilmaston lämmetessä realisoituu koko ajan uusia uhkakuvia ja haasteita. Ilman meitä eläinlääkäreitä jäisi epidemia- ja mikrobilääkeresistenssin torjumisen turvaverkkoon liian suuria reikiä. Eläinlääkäreillä on merkittävä rooli ihmisten terveydensuojelussa. Työtämme voi hyvällä omallatunnolla kutsua yhdeksi hyvin toimivan, terveen ja turvallisen yhteiskunnan tukipilareista.

Liiton tuore Elävän lääkärit -kampanja onnistui yhteisen terveyden viestinviennissä jopa odotuksia paremmin. Samalla somekampanja lisäsi meidän eläinlääkäreiden yhteenkuuluvuutta ja hyvää keskinäistä henkeä. Nykymaailmassa ammattiyhdistykseen kuuluminen ei ole välttämättä enää kovin trendikästä, mutta meidän oman liitomme järjestäytymisaste on edelleen kunnioitettavan suuri; tähän porukkaan halutaan ylpeänä kuulua. Me olemme me, emme pelkästään minä.  Me teemme yhdessä, yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.  Meillä on yhteiset pelisäännöt ja etiikka. Praktisoivalle eläinlääkärille liiton jäsenedut ovat niin hyvät, että jäsenyyden voi todeta kannattavaksi ihan yksinkertaisella matematiikallakin. Muille kuin praktikoille liiton tarjoama turvaverkko saattaa helpommin jäädä näkymättömäksi, mutta kyllä se siellä on. Kun elämä tarjoaa kollegalle sitruunaa, porukka nostaa ja tarjoaa olkapään ja kainalosauvan esimerkiksi oikeusturvan tai muiden tukipalveluiden avulla. 

Me tarjoamme jäsenhintaista koulutusta liiton ikioman koulutusyhtiön Fennovet Oy:n avulla, neuvottelemme, käännämme, väännämme ja vaikutamme meille tärkeisiin asioihin yhdessä, Suomessa ja Euroopassa. Me pidämme huolen opiskelijoistamme, tulevaisuuden kollegoista. Liiton tavoite on menestyvä ja hyvinvoiva eläinlääkäri työssä ja vapaalla, riippumatta siitä, mihin kohtaan monialaista toimintakenttäämme itse kukin sijoitumme.

Aina on tietenkin mahdollisuus parantaa. Maailma muuttuu, ja vanhan ja arvokkaan liitonkin on hyvä muuttua mukana, ja parantaa juoksuaan esimerkiksi someviestinnässä. Asioihin voi vaikuttaa, sinäkin. Nyt on vaalivuosi, syksyllä valitsemme liitolle uuden valtuuskunnan.  On tärkeää, että valtuuskunta edustaa koko ammattikuntaamme mahdollisimman kattavasti, alueellisesti ja monialaisesti.  Äänestä tai lähde ehdokkaaksi. Jonkinlaisena konkarina on kuitenkin pakko varoittaa: kun annat liiton toiminnalle pikkusormen, se saattaa viedä sinulta lopulta koko sydämen.

Aurinkoista kesää, rakkaat kollegat!

Hanna Nurmi
Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja