Finsk Veterinärtidskrift 9/2016

Marjatta Vehkaoja

Medlemmarna valde ett nytt fullmäktige

Veterinärförbundets medlemskår har uttryckt sin åsikt i valet. Fullmäktiges sammansättning ändrades klart. Förbundets val är ett proportionellt listval, där valgruppens alla röster räknas samman. Valresultatet visar, att en lång kandidatlista och fokusering av röster är effektiva sätt att samla röster.

Savolax-Karelens valförbund var det största med 27 kandidater. Sex kandidater från detta valförbund invaldes i fullmäktige. Av Finlands Kommunalveterinärförbunds 23 kandidater invaldes fem i fullmäktige. Unga veterinärer deltog för första gången som ett separat valförbund. Resultatet var strålande, av 15 kandidater invaldes fem i fullmäktige.

Även valförbunden livsmedelshygien och övervakningens påverkare samt Halva Finland hade flera kandidater och deras valförbund nådde framgång i valet. Kandidater från alla valförbund invaldes i fullmäktige. Fullmäktige representerar medlemmarna mångsidigt, men andelen företagare är liten. Företagarna hade inte ett eget valförbund i detta val.

Fyrtio procent av fullmäktiges medlemmar satt inte i gamla fullmäktige. Bland dessa nya finns flera som aktivt medverkat i förbundets verksamhet. Det är glädjande att antalet kandidater var rekordstort i det här valet.

I Veterinärförbundets val förs av tradition inte synliga kampanjer. Yrkeskåren växer ändå kontinuerligt och medlemmarna känner inte längre varandra. Denna gång hade kandidaterna för första gången möjlighet att berätta vilka frågor de vill driva i fullmäktige. Största delen av kandidaterna berättade också om sina mål och underlättade därigenom valet för väljarna.

Valdeltagandet på 32 procent var en procentenhet högre än i föregående val. Totalt 17 procent av de studerande använde sin rösträtt. Antalet godkända röstsedlar var 697 och i studerandevalet 72. Antalet ogiltiga röstsedlar var lågt, endast 11 var ogiltiga. Huvudsaklig orsak till att röster förkastades var att röstsedeln inte hade inneslutits i ett valkuvert. Antalet returkuvert som kom fram för sent var harmligt nog över trettio. Uppenbarligen fungerar postgången överraskande långsamt. Valnämnden föreslog också att möjligheterna till elektronisk röstning utreds före nästa val.

Fullmäktigeledamöternas fördelning mellan olika sektorer i arbetslivet avviker något från medlemskårens fördelning. På grund av stora valförbund och fokusering av röster är andelen medlemmar från den kommunala sektorn 34 procent i fullmäktige, medan dess andel i medlemskåren är 16 procent. För statssektorn är motsvarande siffror 14 och 7 procent, för universitetssektorn 14 och 4 procent, för privata löntagare 12 och 15 procent, för företagare 5 och 8 procent samt för vikarier 12 och 17 procent.

Fullmäktige är förbundets högsta beslutande organ och förbundets mål är att verka jämlikt för alla yrkesgruppers intressebevakning. Via de olika yrkesgruppernas utskott gör sig grupperna hörda både i styrelsen och i fullmäktige. Jag hoppas att de kandidater som ställde upp i valet men inte blev invalda i fullmäktige denna gång nu söker sig till utskottsarbete i förbundet.

I förbundets verksamhet behövs medlemmarnas kunskaper och insikter för att åtgärderna ska kunna inriktas efter behov. Du kan kontakta de förtroendevalda och förbundets kansli, delta i evenemang som förbundet ordnar och besvara medlemsenkäter, så att vi kan utveckla förbundets verksamhet för medlemmarnas bästa.

Marjatta Vehkaoja
Verksamhetsledare