Finsk Veterinärtidskrift 7/2017

Från skydd till välbefinnande

När vi lämnar höstens skördesäsong och småningom börjar vända blickarna mot adventstiden samlas en stor del av veterinärkåren åter till den årliga träffen inför jul. I år ordnas Veterinärdagarna lite senare än vanligt och vi har också en ny arena, Mässcentrum. Jag är övertygad om att lite omväxling piggar upp.

Djurskyddet och djurens välbefinnande har fått mer uppmärksamhet i den offentliga debatten under de senaste åren. Även i den respons som utbildningsutskottet samlade in på Veterinärdagarna år 2016 var djurskyddet ett av de oftast nämnda alternativen när deltagarna framförde önskemål om Veterinärdagarnas allmänna tema. Det var således inte svårt att välja temat för årets evenemang.

Utifrån den offentliga debatten verkar det som om djurens välbefinnande och till exempel produktionsdjurens förhållanden intresserar människor. Filmer och fotografier som tagits i hemlighet och som visar hur produktionsdjur har det och hur det är på slakterier skapar tidvis tidningsrubriker och behandlas i aktualitetsprogram och i diskussionskedjorna i de sociala medierna. De missförhållanden som dessa material avslöjar har fått medborgarna att kräva strängare lagstiftning, effektivare övervakning och hårdare straff. De straff som dömts ut för djurskyddsbrott torde kunna betraktas som rätt lindriga, men samtidigt är strängare straff uppenbarligen ett rätt ineffektivt sätt att förebygga brott. Myndigheternas djurskyddsövervakning får säkert ett bättre genomslag om lagstiftningen skärps och övervakningen effektiviseras och tilldelas mer resurser, men det behövs också andra effektiva metoder för att främja djurskyddet och säkerställa att djuren mår bra. Det är ett faktum att det inte är möjligt att nå en sådan nivå av övervakning att inga försummelser eller missförhållanden någonsin skulle uppkomma. För att säkerställa djurens välbefinnande är det är minst lika viktigt – om inte viktigare – att ge djurägare och människor som arbetar med djur upplysning och utbildning och att påverka deras attityder. Människor som ansvarar för den dagliga skötseln och vården av djur skapar välbefinnande för djuren med sitt arbete.

Jag vill tro att varje veterinär har som mål att upprätthålla och främja djurens välbefinnande. Detta kan vi göra konkret i vårt arbete, i våra fritidsaktiviteter och naturligtvis när vi håller egna djur. Vi veterinärer har rentav ett strålande tillfälle att påverka alla djurs välbefinnande, för vår yrkeskår är ju expert på djurens hälsa och välbefinnande och på djurskydd. Diskussionen om de olika möjligheterna att förbättra djurens välbefinnande kräver omfattande medverkan av kolleger som arbetar på olika håll. När vi möter kunder och andra djurägare och djurskötare – i vår praktik, inom hälso- och sjukvården, inom övervakningen eller var som helst – har vi alltid möjlighet att lobba för saker som påverkar djurens välbefinnande. Ibland blir vi tvungna att ta upp tråkiga saker.  Det kräver inte bara att veterinären har goda kommunikationsfärdigheter utan också mod att ta upp saken för behandling. Det är viktigt att vår yrkeskår utövar detta mod eftersom bevakning av djurens intressen är ett av våra viktiga samhällsuppdrag. Ni är således alla välkomna till Veterinärdagarna för att diskutera detta ämne!

Utbildningsutskottet önskar dessutom att ni ger oss mycket respons efter dagarna så att vi kan planera nästa års evenemang. Nya entusiastiska och innovativa medlemmar är alltid välkomna bland oss. Om du är intresserad, tveka inte att ta kontakt!

Tanja Lähteinen
Ordförande för Veterinärförbundets utbildningsutskott

PS. När förslaget om den nya lagen om djurens välbefinnande kommer på remiss i höst är det viktigt att alla kolleger aktivt medverkar i utlåtanden om förslaget, så att den lag som i sinom tid träder i kraft är den bästa möjliga.