Vuoden ensimmäinen Eläinlääkärilehti on julkaistu

Eläinlääkärilehdessä on juttu brakykefaalisten koirien hengitystieoireyhtymästä, tutkimuksista ja saaduista tutkimustuloksista. Jutun rinnalle voi lukea lehdestä myös aihetta koskevan kirja-arvion. Kirja keskittyy brakykefaalisten koirien ongelmiin.

Lehdessä on tietoa kotoperäisestä, mutta yhä harvinaisesta leptospiroosista. Asia on kuitenkin ajankohtainen, sillä Yliopistollisessa pieneläinsairaalassa hoidettiin viime syksynä Suomessa syntynyttä, helsinkiläistä koiranpentua leptospiroosin vuoksi.

Lisäksi kerrotaan, että tämän vuoden alusta lähtien nautojen sorkkakylpyihin voi käyttää vain lääkelaatuista kuparisulfaattia.

Lehden pääkirjoituksessa Jaana Husu-Kallio kannustaa eläinlääkäreitä käyttämään saamaansa päätöksentekovaltaa. Eläinlääkärinliiton puheenjohtaja Mikko Turku kirjoittaa palstallaan uudesta eläinten hyvinvointilaista, joka antaa hyvän alun, mutta vaatii edelleen työtä ja keskustelua.

Lehden tieteellisessä artikkelissa kirjoitetaan koirien odontogeeniset kystista. Yleensä ne löytyvät sattumalta, todetaan kirjoituksessa.

Urapolulla tavataan Heinolassa pieneläinpraktikkona työskentelevä eläinlääkäri Minna Rantanen. Hänen potilaitaan ovat tavallisesti kissat ja koirat.

Lehdessä on juttu- ja kuvakooste maan suurimmasta vuosittaisesta alan täydennyskoulutustapahtumasta, Eläinlääkäripäivistä. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 13.–15. marraskuuta yleisteemalla eläinten hyvinvointi ja eläinlääkinnän etiikka.

Tietojärjestelmät nautojen terveydenhuoltotyön tukena meillä ja muualla -kirjoituksessa keskitytään Suomen, Ruotsin, Viron ja Saksan ei-lakisääteisiin tietojärjestelmiin ja niiden kehittämiseen.

Lehdessä kerrotaan myös 20-vuotiaasta Sikavasta, ja kuinka se kansallisena laatujärjestelmänä toimii sikojen terveyden ja toisaalta kansanterveyden puolesta.

Eläinlääkäriliiton toiminnanjohtaja Karola Baran listaa työttömyysturvan muutoksista, jotka tulevat voimaan tämän vuoden aikana. Liiton juristi Vilma Kivioja kertaa lomapalkan laskentatavan. Jäsenet voivat tästäkin olla tarvittaessa yhteydessä Eläinlääkäriliiton lakipalveluihin.

Lehden avoimelle sivulle pääsee tästä.

Jäsenet voivat lukea koko lehden Jäsenen lehtiarkistosta jäsen- eli Fimnet-tunnuksilla.