Eläinlääkärilehti 8/2023 on julkaistu

Lehdessä esitellään Eläinlääkäriliiton yrittäjäpalkinnon saaja. Palkinto myönnetään kolmen vuoden välein. Tänä vuonna palkitut ovat Chita ja Timo Wahlroos.

Pääkirjoituksessa Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Hanna Nurmi kertoo, miten valtuuskunta linjasi kantansa turkiseläinten häkkikasvatukseen. Liiton puheenjohtaja Mikko Turku pohtii eläinlääkärin ammattieettisiä kysymyksiä.

Lehdessä on artikkeli eläinlääkärin ja omistajan vuorovaikutuksesta etenkin vaativissa tilanteissa. Hyvä vuorovaikutus lisää omistajan sitoutumista ja luottamusta hoitoon sekä auttaa myös tarvittaessa hyväksymään eläimen kuoleman. Vuorovaikutustaidot ovat osa eläinlääkärin ammatillista osaamista.

Lehdessä kerrotaan myös, millaiset tekijät voisivat vähentää eläinlääketieteen alan työkuormitusta ja miten lisätä työhyvinvointia. Kirjoitus perustuu pro gradu -tutkielman johtopäätöksiin.

Suomessa on Eläinten terveys ETT ry:n ohjauksessa jo kymmenen vuotta työskennelty mykoplasmatartuntojen torjumiseksi. Eläinlääkärit ovat avainasemassa kannustamassa, jotta näytteitä otetaan tiloilla.

Eläinlääkärilehden tieteellisessä artikkelissa kerrotaan septisestä niveltulehduksesta komplikaationa, kun koiralla on katkennut maitohammas. Jos hammasmurtuma ulottuu ydinkanavaan, suun bakteerit voivat aiheuttaa hammasytimen tulehduksen ja verenkierron välityksellä tulehduksen leviämisen.

Uusimmasta Eläinlääkärilehdestä voi myös lukea:

• Eläinlääkäriliiton mentorointiohjelma saa jatkoa vuonna 2024. Jutussa on ohjeet ilmoittautumiseen.

• Urapolku-sarjassa tavataan Vilhelmiina Huuskonen, joka työskentelee Dublinin yliopiston apulaisprofessorina ja anestesian osastonjohtajana.

• Juristin palstalla kerrotaan, miten liukuvasta työajasta sovitaan.

• Lehden kolumnisteina ovat Riikka Hakala ja Helena Rautala.

• Luettavina ovat myös eläinlääketiedettä opiskelevien Hanna Jahkolan ja Nea Nevan artikkelit kesistään. Samalla kerrotaan Eläinlääkäriliiton opiskelijajäsenilleen myönnettävästä matka-apurahasta.

• Lehdessä on lisäksi tieto Eläinlääkäriliiton vuoden 2024 jäsenmaksusta, johon ei tullut muutosta. Seniorijäseniä muistutetaan tekemään tarvittaessa vuosittainen ilmoitus työnteostaan.

Lehden avoimelle sivulle pääsee tästä.

Jäsenet voivat lukea koko lehden Jäsenen lehtiarkistosta jäsen- eli Fimnet-tunnuksilla.