Eläinlääkärilehti 7/2022 on ilmestynyt

Eläinlääkärilehti 7/2022 ilmestyi painosta torstaina 10. marraskuuta. Lehden pääkirjoittajana on professori Päivi Rajala-Schultz, ja hän muistuttaa erikoiseläinlääkärikoulutuksen uudistustarpeesta ja toteaa, että tarve eläinlääkärien erityisosaamiselle kasvaa yhteiskunnassa. Koulutusuudistuksen odotetaan tulevan voimaan ensi vuonna.

Lehdessä on myös artikkeli Topi Salmi -tutkijapalkinnon saajasta Sinikka Pelkosesta, joka on tehnyt vaikuttavan uran tutkijana ja pedagogina. Hänen tutkimuksissaan erityisalansa on ollut eläintautibakteriologia.

Uusi Eläinlääkärilehti antaa perustietoa lampolan elämästä ja uuhenvuodesta. Artikkelien antamat tiedot auttavat eläinlääkäriä asiakkaan akuuteissa ongelmissa ja terveydenhuollossa. Tieteellisessä artikkelissa käsitellään hevosten herpesvirus 1, joka vaivaa nuoria hevosia, tiineitä tammoja ja hevostapahtumiin osallistuvia hevosia kuten kilpahevosia. Tehoavien rokotteiden kehittäminen on osoittautunut vaikeaksi.

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen palkansaajana askarruttaa Eläinlääkäriliiton jäseniä. Tästä teemasta kirjoittaa Vilma Kivioja Juristin palstalla ja antaa tietoa osittaisesta hoitovapaasta.

Lehdessä myös:

– Ensimmäisen EPE-päivän annista, joka oli hyvinvointipäivä eläinlääkäreille. EPE (eläinlääkäri puhuu eläinlääkärille) on vertaistukipuhelin, jota Eläinlääkäriliitto tukee. EPE valittiin liiton tämän vuoden eläinlääkintäteoksi.

– Mitä kuuluu? -palstan jutussa tapaamme alanvaihtaja Patrik Andersinin ja saamme tietää hänen arjestaan hevossairaalassa jatkokoulutettavana. Andersin kuuluu myös Suomen valjakkoajomaajoukkueeseen.

– Lehdestä voi lisäksi katsoa, ketkä tulevina vuosina käyttävät Eläinlääkäriliiton ylintä päätösvaltaa ja ovat uudet valtuuskunnan jäsenet. Mukaan toimintaan pääsee jatkossakin, sillä parhaillaan haetaan jäseniä liiton eri valiokuntiin. Niitä toimii kolmetoista.

– Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan vaaliin ja lähitulevaisuuden keskeisiin asioihin, kuten eläinlääkäripulan ratkaisuihin paneutuu Katri Kiviniemi Puheenjohtajan palstallaan.

– Opiskelijajäsenten matka-apurahat ovat jälleen haettavina ensi vuoden alussa. Tässä lehdessä viidennen vuoden eläinlääketieteen opiskelija Oona Jaatinen kertoo opintomatkastaan Kööpenhaminaan.

– Kolumnisteina ovat tällä kertaa Emilia Suominen ja Sanna Hellström. Näkökulmia-palstalla eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala kirjoittaa turkiseläimistä ja sivuaa uutta eläinten hyvinvointilakia.

– Lehden loppupuolella Ruokaviraston jutussa kerrotaan harvinaisesta nautojen kystikerkoosista ja siitä, miten tämä on muuttanut lihan tarkastuksia.

Lehden avoimelle sivulle pääsee tästä.

Jäsenet voivat lukea koko lehden Jäsenen lehtiarkistosta jäsen- eli Fimnet-tunnuksilla.