Sivistyneen yhteiskunnan on huolehdittava myös lemmikkien hyvinvoinnista

Talouspoliittinen ministerivaliokunta ehdottaa kuntareformissaan, että lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystys siirretään kunnalta yksityisen sektorin vastuulle. Esitys asettaa eläimet eriarvoiseen asemaan omistajan varallisuuden ja kuljettamismahdollisuuksien mukaan.

Eläinsuojelussa yksittäisen eläimen hyvinvointi on tärkeä eikä yhdenkään eläimen pidä kärsiä turhaa kipua. Jos kunnaneläinlääkäri ei saa hoitaa lemmikkejä päivystysaikana, voi se johtaa tilanteeseen, jossa eläinlääkäri tuotantotilalla päivystyskäynnillä lehmiä hoitaessaan ei voi samalla hoitaa tilan metsästyskoiran pitkittynyttä synnytystä. Mitä tehdä, kun koiran synnytys vaatii perjantai-iltana nopeaa eläinlääkäriapua, mutta kunnaneläinlääkäri saa hoitaa koiraa vasta maanantaiaamuna, virka-ajan alettua. Viekö omistaja synnyttävän koiransa satojen kilometrien päässä päivystävälle yksityiselle eläinlääkäriasemalle? Entä, jos omistajalla ei ole siihen varaa tai muuten mahdollisuutta? Lemmikit ovat perheenjäseniä ja tarkeitä omistajien hyvinvoinnille.

On yllättävää, että markkinataloudessa yksityinen palveluntuottaja voitaisiin vastuuttaa hoitamaan tehtäviä, jotka eivät ole taloudellisesti kannattavia. Suomi on harvaan asuttu maa, eivätkä yksityiset pieneläinlääkäriasemat ole kannattavia kaikkialla edes päiväaikaan saatikka ympärivuorokautisesti. Nykyisin kunnat voivat ostaa pieneläinten päivystysaikaisen eläinlääkinnän yksityiseltä yritykseltä ja osaltaan tukea yrityksen toimintaa. Mikäli päivystyksestä vastaaminen jäisi yritysten vastuulle, harvenisivat maamme päivystyspisteet kannattavuuslaskelmien jälkeen. Sairaiden ja kärsivien eläinten kuljetusmatkat pitenisivät merkittävästi. Pieneläimiä kuljetetaan sairaanhoitoon henkilöautoilla, eikä matkalla ole mahdollisuutta kivunlievitykseen tai ensiapuun. Nykyinen kunnallinen virkaeläinlääkärijärjestelmä on kunnille edullinen ja turvaa kotieläinten hyvinvoinnin koko maassa ympäri vuorokauden.

Ministerivaliokunnan esitys asettaa eläimet eriarvoiseen asemaan omistajan varallisuuden ja kuljettamismahdollisuuksien mukaan.

Muutoksella voi eläinten kärsimyksen lisäksi olla kielteisiä vaikutuksia eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen myös tuotantoeläimille sekä tarttuvien eläintautien valvonnalle. Pieneläimiä, erityisesti koiria ja kissoja tuodaan ja kuljetetaan Euroopassa paljon ja melko vapaasti. Eläinten siirrot maiden välillä ovat suurin yksittäinen riski eläintautien, sekä eläimille ja ihmisille yhteisten tautien, zoonoosien, kuten rabieksen kulkeutumiselle myös Suomeen. Mikäli pieneläinten hoito erityisesti päivystysaikana siirtyy pois virkaeläinlääkärien tehtävistä, voivat taudit päästä maahamme huomaamatta ja tarttuvien tautien hallinta voi heiketä merkittävästi.

Lisätietoja:  

Kirsi Sario, puheenjohtaja, puh. 050 9119117

Marjatta Vehkaoja, toiminnanjohtaja, puh. 050 438 5514