Eläinlääkäriliitto 125 vuotta

Eläinlääkäriliitto täyttää 125 vuotta Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017.

 

Eläinlääkärit ovat toimineet Suomessa siis jo kolmella vuosisadalla. Ammattikunta on ollut pitkään yhteisen terveyden asialla ja viemässä viestiä myös muualle Eurooppaan.

Eläintaudit hallinnassa - terveyttä eläimille.

Elintarviketurvallisuus kunnossa - terveyttä ihmisille.

Terveydenhuolto, sairaudenhoito ja hallittu lääkkeiden käyttö - terveyttä eläimille ja ihmisille.

Eläinlääkäriliittoa voi onnitella lahjoituksella liiton 125-vuotisjuhlatilille FI48 5723 0220 0489 82, kirjoita viestiksi Eläinlääkäriliitto 125 v. Juhlatilin tuotto lahjoitetaan Suomen eläinlääketieteen säätiölle jaettavaksi apurahoina eläinlääketieteelliseen tutkimukseen.
.

Juhlavuoden 2017 tapahtumia

16.2. Eläinlääkäriliiton historiakirja julkistettiin avoimessa tilaisuudessa EE-talolla Viikissä! Kirjan kirjoittaja on ELL, FT Katri Helminen. Kirjaa voi ostaa täältä, Fennovetin verkkokaupasta.

16.5. Tutustumiset Yliopistolliseen eläinsairaalaan eläinlääkäreille klo 10 ja 14. Tästä ilmoittautumaan, viimeinen ilmoittautumispäivä 7.5. HUOM! Pidennetty aika!

16.5. Avoimet ovet eläinlääkäreille ja kutsuvieraille Eläinlääkäriliiton toimistolla klo 9-15. Osallistu muun muassa leikkimieliseen tietovisaan, jossa on palkintona liiton tuore historiakirja. Myös Fennovetin kirjojen myyntipiste on avoinna ja tarjolla on pikkupurtavaa. Tästä ilmoittautuminen, viimeinen ilmoittautumispäivä 7.5. HUOM! Pidennetty aika!

16.5. Retket Korkeasaareen. Kaima & Kollega eli Sanna Hellström ja Sanna Sainmaa kertovat Korkeasaaresta ja työstään siellä. Esitykset alkavat klo 10.30 ja 13.00 Karhulinnan auditoriossa. Portilta ohjataan Karhulinnalle, jonne on noin 15 minuutin kävelymatka. Esitysten jälkeen on mahdollista tutustua saareen Sannan johdolla. Korkeasaareen on koko päivän maksuton sisäänpääsy Eläinlääkäriliiton jäsenkortilla. Lapset myös tervetulleita.
Retkille osallistujat haastetaan osallistumaan suojeluhankkeisiin, katso lisää. Tästä näet kulkuyhteydet.
Tästä ilmoittautumaan, viimeinen ilmoittautumispäivä 7.5. HUOM! Pidennetty aika! Varaudu näyttämään jäsenkortti. Tilaa uusi tarvittaessa toimisto(at)sell.fi.

16.5. Vuoden eläinlääkäri 2017 -nimityksen julkistaminen Helsingin yliopiston keskustakampuksella Porthanian PII -salissa klo 14, Helsinki. Ei ilmoittautumista, tervetuloa. Lue tiedote

16.5. Yleisöseminaari teemalla Yhteinen terveys:
Antibioottiresistenssi tuli - millä lääkkeillä ihmisten ja eläinten terveys jatkossa turvataan?
Seminaari pidetään Helsingin yliopiston keskustakampuksella Porthanian PII -salissa klo 16. Ei ilmoittautumista, tervetuloa. Tutustu ohjelmaan.
Tilaisuus suoratoistettiin eli sitä saattoi seurata internetissä 16. toukokuuta. Luennot ovat katsottavissa verkossa täällä.

15.-16.7. Juhlaravit St Michel, Mikkeli lauantaina 15.7. klo 13.30. Eläinlääkäriliitolla on raveissa nimikkolähtö suomenhevosille ja ravien VIP-alue on liiton käytössä. Nimikkolähtö on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja ja lauantaipäivän päälähtö eli Suurmestaruusajo. Jäsenet voivat ostaa pääsylipun itselleen ja perheelleen paikan päällä liiton jäsenhintaan 65 e/kpl (päivitetty 3.7.). Liput voi lunastaa pääportilta kojulta, jossa lukee "Ennakkoon varatut liput". Lippu sisältää pääsyn raveihin ja Eläinlääkäriliiton VIP-alueelle, jossa on tarjolla lounas ja ruokajuoma. Alle 12-vuotiaat pääsevät vanhempiensa mukana maksutta raveihin ja ruokailemaan VIP-alueelle.

Jotta ravintola osaa varmasti varata VIP-alueelle riittävän määrän tarjoilua, ilmoita tulostasi 10.7. mennessä sähköpostitse kirsi.sario@sell.fi. Ilmoittautuminen ei ole sitova.

15.7. Eläinlääkäriliitto juhlistaa suomenhevosta! Liitto pitää St Michelin 15.7. klo 11-12.30 kaikille avoimen ja maksuttoman suomenhevosjuhlaseminaarin. Seminaarin aiheena on Suomenhevosen ja eläinlääkärien yhteinen matka historiassa. Seminaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, tervetuloa!
Ennen seminaarin alkua Etelä-Savon maakunta ja Mikkelin kaupunki tarjoavat eläinlääkäreille kahvit.
Seminaarin ohjelma:
Rautiaita ja suomenkirjavia, sukusiitosta ja suoneniskentää, Eläinlääkäri ja historiantutkija Katri Helminen
Pilleripyssystä artroskopiaan – hevoseläinlääkinnän muutoksia 50 viime vuoden aikana, Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Antero Tupamäki
Juokseeko humma huomennakin – mikä uhkaa suomenhevosen terveyttä? klinikkaeläinlääkäri, Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan puheenjohtaja Kristiina Ertola.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Paikka on Kalevankankaan koulun auditorio, Raviradantie 16, Mikkeli (250 metriä raviradalta).

St Michel-ravien sivuille pääset tästä.

29.-30.9. Eläinlääkäriseurat ja -yhdistykset sekä kurssit voivat varata kokoustilaa perjantaina ja lauantaina kahdeksi tunniksi Vanhalta ylioppilastalolta omiin tapaamisiinsa. Kokoustilavaraukset 14.8. mennessä (pidennetty aika) liiton toimistolta osoitteesta toimisto(at)sell.fi, tilat ovat maksuttomia. Mahdolliset tarjoilut kukin tilaa itse Vanhalta ylioppilastalolta, anna-kaisa.rantamaki(at)royalravintolat.com.

29.9. Get together -ilta Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä klo 19. Wine & cheese, Eläinlääkäriliitto tarjoaa jäsenilleen. Tästä ilmoittautumaan, viimeinen ilmoittautumispäivä 1.9.

30.9. Iltajuhla avec Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Juhlaan kutsutaan vieraita ja myynnissä on rajallinen määrä illalliskortteja kaikille jäsenille. Frakki tai tumma puku. Tästä ilmoittautumaan, viimeinen ilmoittautumispäivä 1.9.

13.-15.12. Eläinlääkäripäivät 2017. Uusi aika ja sijainti Messukeskuksen hallissa 3. Yleisteemana eläinsuojelu ja eläinten hyvinvointi.

Muista myös

Paikallisia eläinlääkäriseuroja ja eläinlääkäreitä kautta maan kannustetaan käymään oman alueensa merkkihenkilöiden ja liiton kunniajäsenten haudoilla 3. syyskuuta. Eläinlääkäriliiton ja EKY:n edustajat käyvät Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla Oskar von Hellensin, Richard Hindersonin ja Rainer Steniuksen haudoilla.

Juhlavuoden tiedotteet

Konitohtoreista kansanterveyden edistäjiksi, tiedote 9.1.2017

Elävää historiaa kaupan - liiton 125-vuotishistoriakirja, tiedote 21.2.2017

Antibioottiresistenssi tuli - Yhteinen terveys -seminaari 16.5., lue seminaarista

Juhlavuosi Eläinlääkärilehdessä

Suomen Eläinlääkärilehden kannessa ja sisäsivuilla on koko teemavuoden ajan historiaan pohjautuva kuvitus ja sisältö.

Eläinlääkärilehti 1/2017: Esittelyssä vanhoja valokuvia ja liiton maalauttamia muotokuvia

Eläinlääkärilehti 2/2017: Eläinlääkäriyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja

Eläinlääkärilehti 3/2017: Oskar von Hellens, elintarvikemikrobiologi ja Suomen eläinlääkintölaitoksen kehittäjä

Eläinlääkärilehti 4/2017: Georg Korte, liha-alan monipuolinen taitaja

Eläinlääkärilehti 5/2017: Richard Hindersson eläinlääkintölaboratorion johtajana 40 vuotta

Juhlavuoden muita aineistoja

Eläinlääkäriliiton esitteen Eläinlääkärit. Joka päivä. uusi versio julkaistiin Eläinlääkäripäivillä 2016. Esitteen kohderyhmää ovat etupäässä alan ulkopuoliset. Eläinlääkäri voi käyttää sitä sidosryhmätapaamisissa, luennoilla ja oman toiminnan esittelyssä. Esite kertoo eläinlääkärin ammatin monipuolisuudesta.

Juhlavuoteen liittyen on tehty (auto)tarra. Tarroja jaettiin Eläinlääkäripäivillä 2016, ja sellaisen tai vaikkapa nipun tarroja esimerkiksi eläinlääkäriseuran käyttöön, voi tilata toimistolta maksutta, lähetä sähköpostia toimisto at sell.fi. Alla on tarran kuva, sen koko  on noin 30 x 7 cm.

Juhlavuoden joulukuussa Fennovet julkaisee Eläinlääkärimatrikkelin 2017. Siinä julkaistaan tiedot mahdollisimman monesta Suomessa laillistetusta eläinlääkäristä sen mukaan, mitä kukin haluaa itsestään julkaistavan. Mukaan ehtii, jos laillistuu heinäkuun 2017 aikana. Toukokuussa Fennovet avaa tietojenkeruulomakkeen verkkosivuilleen, tiedot kerätään alkukesän aikana, tästä sivulle.