Eläinlääkärilehti 2/2024

Tutkijan puheenvuoro: Poimintoja matkan varrelta

Eräs vieraileva kanadalainen tutkija istui vieressäni bussissa ja kysyi, olenko löytänyt mitään merkittävää asiaa tutkijana. Mietin ja mietin, mutta mitään ei tullut mieleeni. Pelkään vastaukseni olevan sama nyt 38 vuotta myöhemmin.

Oma tutkimukseni ei ole ollut perustutkimusta. Epidemiologina mielenkiintoni on ollut ruuantuotantoeläinlääketiede. Tavoitteeni on ollut ymmärtää komplekseja järjestelmiä, kuten ruuantuotantoketjuja, ja löytää taloudellisesti optimaalisia tapoja varmistaa eläinten ja ihmisten terveys yhdistämällä eri tieteen­aloja molekyylibiologiasta soveltavaan matematiikkaan ja sosiaalitieteisiin.

Kanadalaisen ystävän innoittamana haluan kirjoittaa nuorille tutkijoille ja vähän muillekin muutamia poimintoja matkani varrelta, että ette jäisi aivan sanattomiksi kuten minä.

1. Tunne itsesi, sekä vahvuutesi että heikkoutesi. On erittäin tärkeää tietää, mikä on sinulle luontevaa ja mikä vaikeaa. Tutkimuksesi tulisi heijastaa luontaista vahvuuttasi, ei tuulimyllyjen kanssa taistelua. Haluathan nauttia työstäsi ja tehdä sitä mitä osaat.

2. Keskity vahvuuksiisi, älä tuhlaa aikaasi heikkouksiisi. Jokainen vanhempi luontaisesti yrittää korjata lastensa heikkouksia. Sinä et kuitenkaan ole lapsi. Keskittämällä energiasi heikkouksiisi sinusta tulee kovan työn tuloksena keskiverto.  Keskittymällä vahvuuksiisi erotut kilpailussa.

3. Älä murehdi asioita, joihin et pysty vaikuttamaan. Keskity niihin, mihin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa. On paljon ihmisiä, jotka murehtivat asioita, joihin heillä ei ole mitään kontrollia ja samalla laiminlyövät asiat, joihin he pystyisivät vaikuttamaan.

4. Kysymys ei ole, kumpi on tärkeämpää: perustutkimus vai soveltava, paljon tärkeämpää on tutkimuksen laatu. Tee sitä, mistä olet kiinnostunut ja missä olet hyvä.

5. Pidä silmäsi auki. Parhaat ideat ja menetelmät saattavat olla oman tutkimusalasi ulkopuolella. Jos hiirenloukku on jo keksitty, sinun ei tarvitse keksiä sitä uudestaan, vaan soveltaa omaan tarpeeseesi.

6. Menestyäksesi sinulla täytyy olla innostus, teknilliset taidot ja rahoitus. Jos yksikin näistä kolmesta puuttuu, turhaudut. Innostus ja teknilliset taidot ilman rahoitusta eivät toimi, sen enempää kuin teknilliset taidot ja rahoitus, jos inhoat sitä, mitä tutkit. Innostus ja rahoitus saattavat toimia, jos sinulla on tarpeeksi rahaa saada joku tekemään työsi puolestasi. Kuitenkin parasta on olla kaikki kolme.

7. Vaikka pessimisti ei koskaan pety, on parempi olla optimisti. Pessimisti ei ehkä pety, mutta hän on aina huolissaan. Optimisti on aina iloinen, mutta pettyy. Pettymys on hetkellistä.

8. Lopuksi, menestytpä tai et, elämässäsi pitää olla muutakin kuin työ.

Viimeinen poimintani matkani varrelta tuli minulle todelliseksi 18. heinäkuuta. Olimme valmiit aloittamaan juhlalounaan kahdeksanvuotiaalle pojantyttärellemme kesäasunnollamme Suomessa, kun sydämeni pysähtyi. Poikani aloitti elvytyksen.

Sydämeni oli pysähdyksissä 4 minuuttia, mutta käynnistyi vielä. Lääkärihelikopteri tuli melko pian ja ambulanssi vähän myöhemmin. Vietin seuraavat yhdeksän päivää Kuopion yliopistollisen sairaalan sydänosastolla.

Lensin Yhdysvaltoihin 13. elokuuta sydäntahdistimen kanssa. Sairaanhoitajat kysyivät useita kertoja, pelkäänkö. Vastasin olevani kristitty, eivätkä vaihtoehdot olleet minusta pelottavia: elää tai kuolla, ja jälkimmäisessä vielä lupaus päästä parempaan paikkaan. Tarkoituksenani ei ole esiintyä uskonsankarina, vaan yksinkertaisesti kertoa, että 44 maratonia ja 12 viimeistä vuotta kasvisdieetillä eivät takaa ikuista elämää.

Yrjö Gröhn

professori, kansainvälisesti tunnettu epidemiologi