Finsk Veterinärtidskrift 2/2024

En forskare har ordet: Axplock från färden

En gästande kanadensisk forskare satt bredvid mig på bussen och frågade om jag gjort någon betydelsefull upptäckt som forskare. Jag tänkte och tänkte men kom inte på något. Jag är rädd för att mitt svar kommer att vara detsamma nu, 38 år senare.

Min egen forskning har inte varit grundforskning. Som epidemiolog har jag varit intresserad av veterinärmedicin med inriktning på livsmedelsproduktion. Mitt mål har varit att förstå komplexa system, såsom livsmedelsproduktionskedjor och att hitta ekonomiskt optimala sätt att säkerställa djurs och människors hälsa genom att kombinera olika discipliner från molekylärbiologi till tillämpad matematik och sociala vetenskaper.

Inspirerad av min kanadensiska vän vill jag för unga forskare och andra skriva ner några axplock från min färd så att ni inte blir helt mållösa som jag.

1. Känn dig själv, både dina styrkor och svagheter. Det är mycket viktigt att veta vad som är naturligt för dig och vad som är svårt. Din forskning bör spegla din inneboende styrka, inte en strid mot väderkvarnar. Du vill ju njuta av ditt arbete och göra det du kan.

2. Fokusera på dina styrkor, slösa inte din tid på dina svagheter. Varje förälder försöker av naturen korrigera sina barns svagheter. Men du är inte ett barn. Om du koncentrerar din energi på dina svagheter blir du medelmåttig till följd av hårt arbete.  Genom att fokusera på dina styrkor sticker du ut i konkurrensen.

3. Oroa dig inte för saker du inte kan påverka. Fokusera på det du har möjlighet att påverka. Det finns många människor som oroar sig för saker som de inte har någon kontroll över och försummar samtidigt sådant som de kan kontrollera.

4. Frågan är inte vad som är viktigare, grundforskning eller tillämpad forskning, utan betydligt viktigare är forskningens kvalitet. Gör det du är intresserad av och som du är bra på.

5. Håll ögonen öppna. De bästa idéerna och metoderna kan ligga utanför ditt forskningsområde. Om musfällan redan har uppfunnits behöver du inte uppfinna den på nytt, utan tillämpa den på dina egna behov.

6. För att lyckas måste du ha entusiasm, tekniska färdigheter och finansiering. Det räcker att en av dessa tre saknas för att du ska bli frustrerad. Entusiasm och tekniska färdigheter utan finansiering fungerar lika lite som tekniska färdigheter och finansiering om du hatar det du forskar i. Entusiasm och finansiering kan fungera om du har tillräckligt med pengar för att få någon att göra jobbet åt dig. Det bästa är dock att ha alla tre.

7. Även om en pessimist aldrig blir besviken är det bättre att vara optimist. Pessimisten kanske inte blir besviken men är alltid orolig. En optimist är alltid glad men blir besviken. Besvikelsen är tillfällig.

8. Till sist, oavsett om du lyckas eller inte måste det finnas annat i ditt liv än arbete.

Mitt sista axplock från min färd blev verklighet för mig den 18 juli. Vi var färdiga att inleda en festlunch för vår åttaåriga sondotter i vår sommarbostad i Finland när mitt hjärta stannade. Min son påbörjade återupplivning. Mitt hjärta stannade i 4 minuter men startade ändå.

Läkarhelikoptern kom ganska snart och ambulansen lite senare. Jag tillbringade de följande nio dagarna på hjärtavdelningen vid Kuopio universitetssjukhus.

Jag flög till USA den 13 augusti med pacemaker. Sjukskötarna frågade flera gånger om jag var rädd. Jag svarade att jag är kristen och att jag inte tyckte att alternativen var skrämmande: leva eller dö, och i det senare fallet dessutom med ett löfte om att komma till en bättre plats. Jag har inte för avsikt att utge mig för att vara en trons hjälte, utan bara säga att 44 maratonlopp och de senaste 12 åren på vegetarisk kost inte garanterar evigt liv.

Yrjö Gröhn

professor, internationellt känd epidemiolog