Vuoden eläinlääkärit 2021 Suvi ja Teppo Heinola: Eläinlääkäriyrittäjät, somevaikuttajat, eläinten hyvinvoinnin edistäjät ja yhteisen kehittymisen vaalijat

Heinolat omistavat AlmaVet-eläinklinikan Jyväskylässä mottonaan Kuuntelemista, välittämistä ja luottamusta – ihmisten ja eläinten välillä.

Heinolat työllistävät tusinan ihmisiä ja edistävät eläinten hyvinvointia myös eläinlääkärityönsä ohessa. He muun muassa julkaisevat asiallista, helposti lähestyttävää tietoa somessa ja kehittävät ammattikunnan osaamista jakamalla tietoa ja koulutusta kollegoille.

”Vuoden eläinlääkärit 2021 Suvi ja Teppo Heinola ovat tehneet merkittävää työtä suuren yleisön valistamisessa eläinten hyvinvointiin liittyvissä asioissa sekä toimineet itse monin tavoin eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Eläinlääkäriyrittäminen on vaativaa työtä, jossa palkitut työllistävät lukuisia ihmisiä. Palkitut jakavat hienosti omaa osaamistaan kollegoille ja korostavat yhteistyön merkitystä eläinlääketieteen kehittyessä yhä nopeammin. He ovat olleet perustamassa AlmaHelp järjestöä, jonka kautta on muun muassa toteutettu sterilointikampanjoita Romaniassa, perustaneet voittoa tavoittelemattoman koirien veripankin ja kehittäneet yhteistyökumppaniensa kanssa Eisepure-koirien ensiapukurssin”, sanoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Katri Kiviniemi.

Heinolat uskovat kollegiaaliseen tiedonvaihtoon. Suvi hankki Yhdysvalloissa tähystysosaamista ja pariskunta on yhdessä järjestänyt useita kertoja tähystysleikkauskoulutusta kollegoille.
”Haluan, että mahdollisimman moni tietää tästä tekniikasta, koska koen että se on hyvä, aiheuttaa eläimelle vähemmän kipua ja nopeuttaa toipumista.” Kumpikin näkee alan sisäisen yhteistyön tärkeänä, kun työt erikoistuvat ja osaaminen kehittyy.

”Toivon, että eläinlääkärit erikoistuvat, tekevät itseään kiinnostavia asioita ja keskittävät osaamistaan,” Teppo Heinola sanoo.

”Kaikkea ei yhden tarvitse osata, vaikkapa ortopedisen potilaan voi lähettää asiaan perehtyneelle eläinlääkärille.”

”On erittäin tärkeää, että somessa on saatavilla asiantuntijoiden kirjoituksia, joissa kansantajuisesti ja hauskasti kerrotaan tutkimustietoon pohjautuen tärkeistä asioista, esimerkiksi koiran lämpöhalvauksesta, kuinka opetella tuntemaan oman koiran terveys sairauksien havaitsemiseksi, lyhytkuonoiseksi jalostettujen koirien ongelmista ja vuodenaikojen myötä vaihtuvista lemmikinomistajan huolista”, sanoo Kiviniemi. Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola -sivua seuraa Facebookissa yli 26 000 ihmistä. Jutut ovat pääasiassa Tepon kirjoittamia ja perustuvat tutkittuun tietoon, vaikka esitystapa saa lukijan viihtymään tarinan parissa.

Ihmisten ja eläinten yhteinen terveys -ajattelu näkyy Heinoloiden töissä muun muassa antibioottien käytön minimointina leikkaussalityössä ja eläinten kotihoidon neuvonnassa. Antibioottiresistenssin kehittyminen on uhka sekä ihmisille että eläimille.

Lyhytkuonoisten koirien ongelmat ovat Suvin ammattiosaamista: hän muun muassa tekee huonosti hengittävien, brakykefaalisten, koirien korjausleikkauksia.
”Kaikki lyhytkuonoiset koirat eivät kärsi hengitysvaikeuksista, mutta osalla tilanne on todella vakava”, kertoo Suvi. Hän leikkaa vuosittain kymmeniä koiria, joilla lyhennetään kitalakea ja avarretaan sieraimia leikkaamalla pala pois. Usein leikkaus auttaa, mutta ongelmaa se ei poista. ”Minusta koiralla on oikeus nukkua ja juosta ilman hengitysongelmia.”

Yritys perustettiin vuonna 2016, sen liikevaihto oli viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa, työntekijöitä on kaikkiaan neljätoista ja hiljattain hoidettiin sen historian 10 000. potilas. Toukokuussa avataan kissaklinikka nykyisen klinikan viereen, jotta rauhaa tarvitsevat kissapotilaat voidaan ottaa vastaan erillisissä tiloissa.

Lue liitteenä oleva Eläinlääkärilehden 4/21 juttu ennakkoon.

Kollegoille Heinolat puhuvat Eläinlääkäripäivien avajaisissa 8. joulukuuta. 

Kort på svenska om Årets Veterinär

In brief The Vet of the Year

Lisätietoa: 
Puheenjohtaja Katri Kiviniemi puh. 050 911 9117, katri.kiviniemi(at)sell.fi, tekstaa tarvittaessa soittopyyntö

Vuoden eläinlääkärit 2021 Suvi ja Teppo Heinola, puh. 040 5691599, tekstaa tarvittaessa soittopyyntö

Tiedottaja Anna Parkkari, puh. 040 522 8217, anna.parkkari(at)sell.fi, kuvapyynnöt

Kuva: Petri Blomqvist

Palkinnon antaa Suomen Eläinlääkäriliitto, johon kuuluu noin 83 % Suomessa laillistetuista eläinlääkäreistä ja merkittävä osa opiskelijoista.