Vuoden eläinlääkäri 2012: hygieenikkoeläinlääkäri Ava Sovijärvi

Vuoden eläinlääkäriksi 2012 valittu Ava Sovijärvi on puolustusvoimien hygieenikkoeläinlääkäri, joka ansiokkaalla työllään edistää kansanterveyttä ja hyvää ympäristöterveydenhuoltoa. 

Hän on työskennellyt puolustusvoimissa 15 vuotta ja on ensimmäinen suomalainen naiseläinlääkäri, joka on kotimaan lisäksi palvellut monissa sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä Suomen joukoissa ulkomailla. 

Suomen Eläinlääkäriliitto ry palkitsi vuoden eläinlääkärin Helsingissä 8. toukokuuta. "Palkittu edustaa Suomessa harvinaista eläinlääkärilajia, puolustusvoimien hygieenikkoeläinlääkäreitä. 

Hänen työnsä edistää osaltaan kansanterveyttä ja joukkojen toimintakykyä kotimaan tehtävissä ja sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä ulkomailla. Joukot ovat toimintakykyisiä vain terveinä, pienikin vatsatautiepidemia voi pysäyttää suuria tehtäviä. Palkittu on työskennellyt sekä pidemmillä komennuksilla että noin 15 tarkastuskäynnillä kansainvälisissä tehtävissä", sanoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Kirsi Sario.

"Suomen Eläinlääkäriliitto haluaa palkita eläinlääkärin, joka näkee asioiden kokonaisuuksia ja yhteyksiä, yhdistää lääketieteen ja muiden tieteenalojen tutkimustietoa, on asiantunteva, määrätietoinen ja tarkka. Henkilönä ja kollegana hän on myönteinen ja arvostettu."

Ympäristöterveydenhuolto tunnistaa, ehkäisee ja vähentää juomaveden, elintarvikkeiden ja muun ympäristön kautta tulevia terveysuhkia. Puutteelliset majoitusolot, jätteet, eläimet ja haittaeläimet voivat olla uhkatekijöitä terveydelle. Kotimassa palkitun eläinlääkärin ja hänen kollegoidensa työn piiriin kuuluu puolustusvoimissa noin 500 muonituskohdetta suurista varuskuntaravintoloista sotilaskotiautoihin ja yksittäisiin keittimiin metsässä. Elintarvikelain ja terveydenhuoltolain mukaisen työn piiriin kuuluu paljon muutakin. 

"Oman sisältöosaamisen lisäksi on tässä organisaatiossa erityisen tärkeää tuntea organisaation toimintatavat. Noin puolet henkilökunnasta on saanut sotilaallisen koulutuksen ja esimerkiksi heidän tehtäväkiertonsa on nopeaa. On hienoa saada tehdä työtä taitavien ammattilaisten kanssa. Erityisesti arvostan sitä, että saan tehdä työtä josta olen innostunut ja johon minulla on annettavaa", sanoo Vuoden eläinlääkäri 2012, Ava Sovijärvi.

Vuoden eläinlääkäri -tunnustusta on jaettu vuodesta 2001 saakka. Palkinto liittyy maailman eläinlääkäripäivän viettoon.

Lisää aineistoa verkkosivuilla:
puheenjohtajan puhe julkistustilaisuudessa, palkitun esitys tilaisuudessa, kuva palkitusta ja Suomen Eläinläärilehden 4/12 artikkeli.

Lisätietoja
Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja, Kirsi Sario, puh. 050 911 9117 
Vuoden eläinlääkäri 2012 Ava Sovijärvi puh. 0299 580 322
Tiedottaja Anna Parkkari (kuvat ja muu aineisto, käytännön järjestelyt), puh. 09 7745 4817, 040 5228217