Uusi tutkimustieto todistaa kolmen koirarodun buldoggimaisuuden olevan yhden geenin aiheuttama vakava kehityshäiriö – on toimittava

Eläinlääkäriliitto toteaa aivan uuden geenitiedon valossa, että vakavan, kärsimystä aiheuttavan kehityshäiriön torjumiseksi on ryhdyttävä toimiin. Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä.
Kehityshäiriöstä kärsiviä englanninbulldoggeja, ranskanbulldoggeja ja bostoninterriereitä ei tule käyttää siitokseen muiden kuin sellaisten koirien kanssa, joilla ei esiinny häiriötä aiheuttavaa geenimuotoa. Ulkonäön sijaan on koirien terveys asetettava etusijalle.

Joulukuussa 2018 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan englanninbulldoggien, ranskanbulldoggien ja bostoninterriereiden tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat yhdestä ja samasta DVL2-geenistä. Geenin virheellinen muoto aiheuttaa Robinow-tyyppisen oireyhtymän, joka ihmisilläkin tuottaa selkärangan ja kasvojen epämuodostumia. Koirilla seurauksena on korkkiruuvimainen häntä, selkärangan epämuodostumat ja lyttykuonoinen olemus (Mansour ym. 2018).

Brakykefaaliset eli lyttykuonoiset rodut ovat erittäin suosittuja lemmikkeinä, vaikka tietoa niiden lyhyen kallon ja muiden kehityshäiriöiden aiheuttamista ongelmista on helposti saatavilla ja aiheesta on käyty runsaasti julkista keskustelua. Hengitysvaikeudet, silmien, ihon, hampaiden, tukirangan ja suoliston sairaudet sekä synnytysvaikeudet aiheuttavat huomattavaa kärsimystä näiden rotujen edustajille. Koirien oireita voidaan jonkin verran helpottaa eläinlääkärin hoidolla, mutta itse kehityshäiriötä ei voida parantaa.

Virheellinen DVL2-geenimuoto todettiin kaikilla tutkituilla englannin- ja ranskanbulldogeilla ja 94 prosentilla bostoninterriereistä. Bulldoggimaisuus johtuu geenivirheen samaperintäisyydestä eli homotsygotiasta kyseisissä roduissa. Kyseisissä roduissa ei siis ole terveitä yksilöitä lainkaan, vaan jokainen koira on vammainen. Jos kaikilla rodun edustajilla on geenimuutos, joka aiheuttaa koiralle vakavan kehityshäiriön terveysongelmineen, ainoa eettisesti perusteltu vaihtoehto rodun säilyttämiseksi on risteyttää näiden rotujen edustajia rodun ulkopuolelta tuotujen terveiden koirien kanssa. Roturisteytyksessä menetetään kuitenkin samalla bulldoggimaiset piirteet. Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä.

Eläinsuojelulaki kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen. Laki uudistuu ja tavoitteena on, että kärsimystä aiheuttavaan jalostamiseen puututaan lainsäädännön keinoin entistä tehokkaammin. Eläinlääkäriliiton näkemyksen mukaan nykytietämyksen valossa kehityshäiriögeeniä kantavien, puhdasrotuisten englannin- ja ranskanbulldoggien ja bostoninterriereiden lisäännyttäminen keskenään on tulkittava eläinsuojelulain vastaiseksi.

Tutkimusta koirien perinnöllisistä sairauksista tehdään ja geenitestejä kehitetään myös Suomessa. Useita sairauksia aiheuttavia geenejä on paikallistettu ja sairauksien torjumista varten on olemassa helposti hyödynnettäviä testejä. Nopeasti etenevä geenitutkimus antaa lisää tietoa lainsäädännön kehittämiseksi ja parempien ratkaisujen tekemiseksi koirien jalostuksessa.

Lisätiedot:
puheenjohtaja Päivi Lahti, puh. 050 911 9117
www.sell.fi, Oikeus kuonoon -kampanja, klikkaa etusivun kuvakkeen alta

HUOM! Tekstiä on muokattu 23.5.2019. Siitä on poistettu sana kehitysvamma, koska termi ei sovi käytettäväksi koirien yhteydessä. Lisäksi tässä tutkimuksessa on tutkittu koirien fyysisisiä ominaisuuksia.

Viite tutkimukseen:

Mansour TA, Lucot K, Konopelski SE, Dickinson PJ, Sturges BK, Vernau KL, Choi S, Stern JA, Thomasy SM, Döring S, Verstraete FJM, Johnson EG, York D, Rebhun RB, Ho HH, Brown CT, Bannasch DL. Whole genome variant association across 100 dogs identifies a frame shift mutation in DISHEVELLED 2 which contributes to Robinow-like syndrome in Bulldogs and related screw tail dog breeds. PLoS Genet. 2018 Dec 6;14(12):e1007850. doi: 10.1371/journal.pgen.1007850.