Myös lemmikittömän lääkäri – ihmisenkin terveyttä edistävä eläinlääkärityö kantaa yhteistä vastuuta

Eläinlääkäreillä on merkittävä rooli myös ihmisten terveydensuojelussa. Työ ylläpitää vakaata ja toimivaa yhteiskuntaa myös kriisiaikoina. Kesäkuun 16. päivä noin klo 8.30 alkaa Myös lemmikittömän lääkäri -kampanja sosiaalisessa mediassa (FB, Instagram ja Twitter). Tavoite on kertoa eläinlääkärien työn vaikutuksesta ihmisen terveyteen kevyemmin ja helposti lähestyttävin keinoin muun muassa pöpöjen luokkakuvin ja lyhyellä videolla.

Katso video Facebookista 

Katso video You tubesta

Suomalaisten salmonellatartunnoista noin 80 % on peräisin ulkomailta. Suomi on ollut raivotaudista vapaa maa pian 30 vuotta, vaikka tautia esiintyy naapurissa Venäjällä. Antibiootteja käytetään tuotantoeläimille eläinpainokiloa kohti Suomessa 75% vähemmän kuin Saksassa. Antibiootit tehoavat meillä bakteereihin edelleen hyvin. Suomalaiset ovat toistaiseksi suojassa eläimistä ihmisiin tarttuvilta taudeilta, ja hyvä tilanne täytyy säilyttää.

Epidemiaselvitykset ovat eläinlääkärin työtä, mutta pääosa työstä on ihmisten sairastumisen ennaltaehkäisyä. Eläinlääkärit huolehtivat ihmisten terveydestä valvomalla elintarvikkeiden ja juomaveden valmistusta niin, että ne ovat puhtaita taudinaiheuttajista ja elimistölle haitallisista aineista. Eläinlääkärien työ puhtaan ruuan ja turvallisen elinympäristön varmistamiseksi on huonosti tunnettu yhteiskunnan tukipilari.

Eläinlääkäreistä noin puolet työskentelee elävien eläinten parissa ja toinen puolisko toimii asiantuntijoina elintarvikkeiden, elintarvikehygienian ja asukkaiden ympäristöterveyden monien ilmenemismuotojen parissa. Näitä ovat tartuntatautien kurissa pito, ihmisten ja eläinten välillä tarttuvien tautien hallinta, asukkaiden terveydensuojelu veden, ilman ja asumisen haitoilta sekä elintarvikevalvonta.

Moni tuntee hyvän työmme pieneläinpraktiikassa, harraste-eläinten parissa ja tuotantoeläinten parissa, mutta vähemmän tuttua on, että hoitamalla lemmikkejä ja tuotantoeläimiä suojaamme myös ihmisten terveyttä. Eläinlääkäreillä on merkittävä rooli puhtaan ruuan ja turvallisen elinympäristön varmistamisessa sekä mikrobilääke(antibiootti)resistenssin torjunnassa. Ja toki eläinten hyvinvoinnin edistäminen on myös eläinlääkärityön ydintä.

Myös lemmikittömän lääkäri -kampanja sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä 16. kesäkuuta alkaen,  jatkuen elokuulle.

Kampanjan järjestää Suomen Eläinlääkäriliitto ja mukaan on kutsuttu alan yhteisöjä ja yrityksiä ja tietenkin kaikki Suomen eläinlääkärit.

Lue ajankohtainen artikkeli Mökkikeittiön pahin riski ei ole korona vaan aivan tavalliset taudinaiheuttajat, julkaistu Must read -verkkojulkaisussa  8.6.2020, haastateltavana eläinlääkäriepidemiologi Ruska Rimhanen-Finne, tästä lukemaan

Lisätietoa:

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Katri Kiviniemi, puh. 050 911 9117 (työtilanne ei aina salli vastaamista, sms toimii).

Suomen Eläinlääkäriliittoon kuuluu 83 % Suomessa laillistetuista eläinlääkäreistä ja merkittävä osa opiskelijoista.