Koronaviruksen vaikutukset eläinlääkärien toimintaan

(Päivitetty 22.3.2020 klo 18.40, ei enää päivitetä vaan asiat kootaan tänne)

Suomen hallitus on 16.3.2020 ilmoittanut poikkeuksellisista toimista koronaviruksen hillitsemiseksi.

Suomen Eläinlääkäriliitto seuraa tilannetta aktiivisesti ja käy keskustelua tilanteesta viranomaisten kanssa.

Eläinlääkäripalvelut ovat kriittisiä tehtäviä. Eläinlääkintää ei ole mahdollista tehdä etätyönä. Eläinlääkinnässä on paljon kiireellisiä tehtäviä, jotka on hoidettava. Myös eläinlääkäreistä saattaa tulla pulaa, koska osa heistäkin saanee koronavirustartunnan.

Ruokavirasto on julkaissut 17.3.2020 ohjeen koronavirus COVID-19 -erityistilanteen vaikutuksista eläinlääkäripalveluihin.
Lue Ruokaviraston sivuilta

Ohjeistus on luettavissa myös Ruokaviraston Kapula-foorumilta, jonne eläinlääkäreillä on tunnukset. Tältä sivulta voit sekä kirjautua Kapulaan että hankkia tunnukset sinne

Lisäksi Ruokavirasto on erikseen ohjeistanut eläinlääkäreitä viranomaistarkastusten tekemisestä.

Perjantaina 20.3.2020 kerrottiin, että kaikki 1.–3. luokan oppilaat saavat halutessaan lähiopetusta koulutiloissa maanantaista 23.3.2020 alkaen. Kotiin jäämistä kuitenkin suositellaan vahvasti. Mitä vähemmän lapsia on kouluissa, sitä paremmin epidemiaa voidaan hallita. 

Suomen hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yrityksille koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. ELY-keskuksille myönnetään 50 miljoonaa euroa yritysten kehittämisavustuksiin. Lisärahoituksella tuetaan pk-yrityksiä (ml. toiminimiyrittäjät), jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Avustus on käytettävissä koko maassa. Lue lisää