Koiria ei saa jalostaa sairaaksi -tiedote Eläinlääkäripäiviltä

Terveysongelmat, erityisesti hengitysvaikeudet, ovat tuoneet eräät brakykefaaliset eli lyhytkalloiset koirarodut (englannin- ja ranskanbulldoggi, bostoninterrieri ja mopsi) tapetille. Lyhyestä kuonon ja nielun rakenteesta johtuvien ongelmien lisäksi esiintyy myös muita vakavia terveysongelmia: ihotulehduksia, antibioottiresistenssiä, lonkkaongelmia, halvauksia. Jalostukseen on valittava terveitä koiria ja myös koiran ostajan on syytä pohtia valintaa perusteellisesti.
 

Suomen Kennelliitossa (SKL) on otettu käyttöön eläinlääkäreiden suunnittelema kävelytesti, jonka läpäistäkseen koiran pitää kävellä 1000 metrin matka 12 minuutissa ja palautua suorituksesta 15 minuutissa. Vauhti vastaa ihmisen reipasta kävelyvauhtia, mutta tämäkin on monelle lyhytkuonoiselle liikaa.

Näillä roduilla on muitakin vakavia terveysongelmia. Niiden häntä muodostuu muutamista epämuodostuneista nikamista. Monet ovat lähes hännättömiä. Seurauksena on syviä, helposti tulehtuvia ihopoimuja hännän tyvessä. Niin sanotut valeanturat ovat englanninbulldogeilla yleinen, mutta huonosti tunnistettu ongelma. Raskaan ja etupainoisen rakenteen aiheuttama painorasitus johtaa painon siirtymiseen anturoiden väliselle herkälle karvalliselle iholle. Seurauksena on ihotulehdusten kierre, ihon paksuuntuminen ja sidekudostuminen. Toistuvat tulehdukset kuonon ja hännän ihopoimuissa ja tassunpohjissa ovat johtaneet siihen, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat ovat rodussa yleisiä.  

Lonkkanivelen kasvuhäiriö on englanninbulldogeilla erittäin yleinen vika, yli puolella koirista se on vakava-asteinen (E-aste). Niiden lonkkia ei röntgenkuvata, koska SKL ei rekisteröi E-lonkkaisten koirien jälkeläisiä eläinsuojelulain vastaisina. SKL ei kuitenkaan sääntöjensä puitteissa voi pakottaa koirankasvattajia lonkkien kuvaamiseen, eikä mikään siis estä rekisteröimästä kuvaamattomien koirien jälkeläisiä, jos rotua ei ole liitetty vapaaehtoiseen lonkkavian vastustusohjelmaan. Sääntöjä on muutettava, jos koirien terveyteen vaikuttavissa asioissa halutaan edistyä.

Näillä koirilla on epämuodostuneet selkänikamat ja etenkin ranskanbulldogit kärsivät halvausoireista. SKL eläinlääkäreineen antaa lausuntoja nikamien epämuodostumista ja suurimmalla osalla ranskanbulldogeista ainakin puolet rintarangan nikamista on epämuodostuneita.

Rakenteesta johtuvat ongelmat ovat jalostuksen aiheuttamia ja sen avulla niistä voidaan myös päästä eroon. Jalostukseen on valittava koiria, jotka pystyvät hengittämään normaalisti, joilla ei ole epänormaaleja ihopoimuja ja joilla on normaalit tuki- ja liikuntaelimet. Tämä vaatii kuitenkin kennelmaailmalta ison asennemuutoksen.

Lisätietoja: eläinlääketieteen tohtori, dosentti Anu Lappalainen, puh. 041 363 9034 alkaen keskiviikkona 13.12. klo 12.

Lappalainen on työskennellyt eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa pian 20 vuotta, ollut vuodesta 2005 mukana vaikuttamassa sekä Kennelliiton luusto- ja nivelsairauksien työryhmässä että vuodesta 2008 jalostustieteellisessä toimikunnassa. Tutkimuksessa häntä kiinnostaa perinnöllisten luustosairauksien röntgenseulonnan kehittäminen.

Eläinlääkäripäivät on alan suurin kotimainen vuotuinen täydennyskoulutustapahtuma, joka kokoaa noin tuhat eläinlääkäriä Suomessa laillistetuista noin 2700 eläinlääkäristä, lisäksi alan opiskelijoita, apteekkiväkeä ja eläintenhoitajia. Päivät järjestää Suomen Eläinlääkäriliitto apunaan omistamansa konsulttiyhtiö Fennovet Oy.

www.elainlaakaripaivat.fi