Eläinlääkärilehden paras tieteellinen artikkeli 2021

Suomen Eläinlääkärilehden Paras tieteellinen artikkeli 2021 -palkinnon saajan päätti jälleen kilpailun tuomari, Topi Salmi -tutkijapalkittu Sauli Laaksonen. Parhaaksi artikkeliksi valittiin Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Eläinlääkärilehdessä julkaistiin vuonna 2021 yhteensä 11 tieteellistä artikkelia kahdeksassa lehdessä. Artikkeleista viisi käsitteli koiraa, kaksi hevosta, kaksi nautaa, yksi kania ja yksi penisilliiniä. Kirjallisuuskatsaus oli tavallisin artikkelityyppi. Enemmistö artikkeleista kuului kirjoittajan erikoistumisopintoihin.

Artikkeleita julkaistiin selvästi vähemmän kuin edellisenä vuonna. Yhdeksi syyksi on arveltu eläinlääkäripulaa, jonka takia kirjoittajien on vaikea saada vapaata artikkelin tekoon. Kaikki, myös joulukuussa julkaistu artikkeli olivat arvioitavina samassa, lehden valmiissa artikkelimuodossa.

”Valitsin parhaaksi artikkeliksi Johanna Sulosen, Henna Laurilan ja Helka Heikkilän alkuperäistutkimuksen nimeltä Retrospektiivinen tutkimus koiran sappirakon mukoseele Suomessa – elinajan ennusteeseen ja kuolemanriskiin vaikuttavat tekijät; Retrospective study of canine gallbladder mucocele in Finland – factors associated with survival and risk of death”, kertoo kilpailun tuomari Sauli Laaksonen.

Artikkeli julkaistiin Eläinlääkärilehdessä 5/21, sivuilla 279-288, vuosikerta 127 syyskuun alussa.

Sauli Laaksonen jatkaa: ”Valitsin parhaaksi artikkeliksi toisen alkuperäistutkimuksista, jotka aina erityisesti miellyttävät allekirjoittanutta. Laajan aineiston keräämisessä oli nähty vaivaa. Aihe oli vaikea, mutta työssä oli kauttaaltaan kunnianhimoinen tieteellinen ote. Yhteenveto oli erittäin selkeä ja artikkeli huipentui työn itsekriittiseen tulosten pohdintaan.”

Ykköskirjoittaja Johanna Sulonen toimii eläinlääkärinä Eläinlääkäriasema Helmissä Tervakoskella. Kakkoskirjoittaja Henna P. Laurila on pieneläinten sisätautien dosentti ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, joka toimii sekä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osastolla että Lahden eläinlääkäriasemalla ja kolmoskirjoittaja Helka Heikkilä on ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja Evidensian Lahden eläinlääkäriaseman klinikkajohtaja.

”Ensin hämmennyin, kun en tiennyt palkinnon olemassaolosta, sanoo Johanna Sulonen. ”Artikkeli oli työläs. Sain paljon apua muilta kirjoittajilta; he tekivätkin vaativimman osan. Heidän ansiostaan tulos on laadukas. Olen kiitollinen, opin työlään prosessin aikana todella arvostamaan tieteellistä tutkimustyötä. Yksikin artikkeli vaatii paljon."

Palkintona on kunniakirjan ja maineen lisäksi Fennovetin verkkokaupan 500 euron lahjakortti. Palkitut kutsutaan kahvitilaisuuteen toimistolle. "Eläinlääkärilehti ja Eläinlääkäriliitto ovat ylpeitä maailman ainoasta suomen kielellä vertaisarvioituja julkaisevasta eläinlääkärikunnasta", totee päätoimittaja Katri Kiviniemi. 

Seuraava palkinto jaetaan vuoden 2022 joulukuussa.  

Artikkelin voi kokonaisuudessaan lukea avoimesti Helsingin yliopiston kirjaston tietokannasta, tästä

Suomen Eläinlääkärilehdessä julkaistut vertaisarvioidut artikkelit julkaistaan HY tietokannassa automaattisetsi, jos yksikin kirjoittaja on Helsingin yliopistosta.