Yksityissektorin pelisäännöistä

Elämä on kohdellut minua hyvin viimeiset yhdeksän kuukautta. Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana menin naimisiin ja olin mahtavalla häämatkalla upeassa kaukolomakohteessa. Ostin elämäni ensimmäisen omistusasunnon ja ryhdyin asuntovelalliseksi, kuten kunnon kansalaisen kuuluukin – tai siis ostin vain 49 prosenttia osakkeista ja säästin näin varainsiirtoverovapauteni tulevaisuuteen, osituksessa saisin kuitenkin sen yhden prosentin takaisin. Ostin elämäni ensimmäisen ikioman joulukuusen pahvilaatikossa marketista – omistan sen sataprosenttisesti, tosin vaimoni saisi siitä osituksessa 50 prosenttia. Vaimoni on myös juristi. Ai niin, ja sain hienon ja haastavan työpaikan. Tätä kirjoittaessani tulee täyteen päivälleen yhdeksän kuukautta siitä, kun aloitin pestin yksityissektorin asiamiehenä Suomen Eläinlääkäriliitossa

Yhdeksän kuukauden aikana olen huomannut, että tittelini voisi kirjoittaa vaikkapa seuraavanlaiseksi: ”yksityissektorin asiamies, lakimies, neuvoja, ohjeistaja, sovittelija, erotuomari, kuuntelija, terapeutti, rohkaisija”. Työnkuva on osoittautunut yllättävänkin monimuotoiseksi ja hyvä niin. Jäsenistön yhteydenotot erilaisissa kysymyksissä ovat lisääntyneet tasaisen jatkuvasti, mikä osoittaa sitä, että tietoisuus olemassaolostani on jäsenistön keskuudessa kasvanut. Suurin osa liittoon minulle tulevista kysymyksistä liittyy luonnollisesti työsuhteissa esiintyviin juridisiin seikkoihin tai ongelmiin. Erityisesti työaikoja ja vapaita koskevat kysymykset keikkuvat jatkuvasti kolmen kärjessä kysymyslistalla. Kysymyksiä tulee tasapuolisesti niin työnantaja- kuin työntekijätaholtakin. Epätietoisuus lain säännöksistä herättää helposti epävarmuutta ja epäluuloa, mikä ei tietenkään ole kovin hedelmällistä hyvälle työilmapiirille. Turhat pikku kränät ehkäistään helposti ottamalla selvää, mitä laki ja säännökset asiasta sanovat. Kannustankin jäsenistöä ottamaan yhteyttä aina kun jostain seikasta syntyy epätietoisuutta. Kannattaa tutkia, ennen kuin alkaa hutkia.

Lainsäädännössä yrittämisen yhtenä tunnusmerkkinä mainitaan ansiotarkoitus. Tämähän on tietysti itsestään selvää: yrittäjän täytyy voida elättää itsensä yritystoiminnasta saadulla tulolla. Yrittämiseen liittyy olennaisesti myös taloudellinen riski ja tätä kautta voiton tavoittelu. Yrittäjäriskin ottamisella on mahdollisuus tavoitella leveämpää leipää kuin palkansaaja-asemassa olemalla. Näin pitääkin olla. Palkansaaja-asemassa olemiseen ei liity vastaavaa riskiä. Palkansaaja tavoittelee pysyvää ja turvallista työpaikkaa sekä säännöllistä ja tyydyttävää rahallista korvausta tekemästään työstä. Tyytyväinen yrittäjä tai työnantaja ja tyytyväinen työntekijä tai palkansaaja, mahdoton yhtälökö? No, ainakin on melko selvää, että molemmat tarvitsevat toisiaan saavuttaakseen tavoitteensa. Tästä syystä osapuolten tulee sopia selkeistä yhteisistä pelisäännöistä. Jotta pelisäännöt olisivat osapuolten tavoitteiden kannalta toimivia, on niiden laadinnassa kuunneltava ja huomioitava molempien osapuolen toivomukset ja odotukset.

Erilaisilla, pääasiallisesti liiton jäsensivuilla Internetissä julkaistavilla ohjeilla pyritään jäsenistölle kertomaan siitä, mihin molemmilla osapuolilla on oikeus ja mihin velvollisuus työsuhteessa. Tammi-helmikuussa tehtiin kysely yksityissektorin palkansaaja-asemassa oleville työsuhteen ehdoista ja palkkauksesta. Tarkoituksena on myös järjestää sekä yrittäjä- että palkansaajajäsenille omia erillisiä keskustelutilaisuuksia muutamilla paikkakunnilla. Tällaisella jalkautumisella ja kuulemalla jäsenistön ajatuksia kentällä saadaan eväitä liiton toiminnan kehittämiseen. Mainitut tilaisuudet antavat jäsenille myös tilaisuuden jakaa keskenään mietteitä ja ajatuksia. Tulikin tässä mieleen, että olisikohan ideaa perustaa jonkinlainen foorumi, esimerkiksi yrittäjävaliokunnan ja yksityissektorin palkkavaliokunnan rinnalle tai oheen, jossa molempien osapuolten edustajat voisivat asioista vapaamuotoisesti keskustella…

Että sellaista. Muistakaa työn ohessa riittävä, itsellenne ja läheisillenne pyhitetty vapaa-aika.

Tommi Rainerma
yksityissektorin asiamies, OTK