Äänestäisinkö?

Euroopan parlamentin vaalit pidetään taas ensi kuussa. Unionin itälaajentumisen myötä vähentyy Suomen edustajien määrä kahdella eli suomalaisia valitaan 14. Valtaosa istuvista mepeistä yrittää uusia valtakirjansa, mutta uusillekin yrittäjille jää tilaa. Vihreälle oksalle ponnistavia on tätä kirjoittaessani ilmoittautunut jo yli 150 eli selkeästi enemmän kuin viime vaaleissa.

Ehdokkaiden joukko on nimekäs. Eturivin poliitikkojen lisäksi listoilla komeilee melkoinen kokoelma erilaisia julkkiksia, on tv-toimittajia ja juontajia, laulaja ja rallikuski. Heidän taustallaan, ikään kuin varjossa, pysyvät niin sanotut asiantuntijaehdokkaat, myös kaksi eläinlääkäriä.

Ennusteet lupaavat hyvää juuri julkkiksille. Onhan tuttu tv-hahmo melkein kuin oma kaveri, jonka tekemisiä on mukava seurata jatkossa. Mutta onko tämä äänestyskäyttäytyminen erityisen viisasta Suomen edun kannalta? Olisiko viisaampaa etsiä joukosta ne ehdokkaat, jotka syvemmin tuntevat asiakokonaisuudet, joista aikanaan päättävät? Tottakai on selvää, että valituiksi tulleilla on käytettävissään avustajia, joiden asiantuntemuksen hyväksikäyttämisen taito lopulta ratkaisee päätösten hyvyyden ja kestävyyden. Näyttää kuitenkin siltä, että iso osa äänestäjistä pitää parlamenttivaaleja jonkin asteisena teatterina, eikä viitsi vaivautua vaaliuurnille. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli vain vähän yli kolmekymmentä, eivätkä lukemat taida nytkään juuri kummemmaksi nousta. Ikävä kyllä!

Eläinlääkärin koulutus on mielestäni erittäin hyvä pohja Euroopan parlamentin jäsenelle. Onhan jopa 80 prosenttia EU-lainsäädännöstä laajasti ajatellen eläinlääkintölainsäädäntöä. Siis tavalla tai toisella ihmisten ja eläinten terveyteen tai elintarvikkeiden tuotantoon, jalostukseen ja kauppaan liittyvää. Insinöörit ja taloustieteilijät eivät tässä tilastossa pärjää. Realistisesti on todettava, että tulevassakin parlamentissa heitä on luultavasti enemmän kuin eläinlääkäreitä.

Toivon, että äänestäjät ottavat parlamenttivaalit nykyistä vakavammin. Onhan leijonan osa lainsäädäntömme valmistelusta siirtynyt EU-tasolle, ja siellä tehtävällä työllä on todella suuri merkitys tulevaisuutemme kannalta. Eläinlääkärilehti kannustaa lukijoitaan äänestämään, ovathan europarlamenttivaalit kansalaisten ainoa mahdollisuus vaikuttaa edustajiin suoraan. Ja jotta lukijoilla olisi mahdollisuus muodostaa selkeä käsitys ehdokkaina olevien eläinlääkäreiden ajatuksista, olemme tässä numerossa varanneet molemmille mahdollisuuden tuoda julki näkemyksiään muutamiin mielenkiintoisiin kysymyksiin.

Mutta miksi äänestää? Emmehän edes yksituumaisina saisi yhtään edustajaa läpi. Määrämme ei siihen riitä. On kuitenkin niin, että mitä enemmän ammattikuntaamme ja työtämme tuntevat ja siihen suopeasti suhtautuvat ehdokkaat saavat ääniä, sitä vaikutusvaltaisemmaksi nousee heidän asemansa puolueiden sisällä. Sitä kautta meidänkin on helpompi saada näkemyksiämme eteenpäin. Näin ajatellen – jokainen ääni on tärkeä.

PS. Eläinlääkäri-lehti uudistuu vähitellen kuluvan vuoden ja erityisesti seuraavan aikana. Esimerkiksi kesäkuun numerossa lehden sisältö esitellään uudessa asussa. Palautetta ja ideoita lehden kehittämiseen voi aina lähettää osoitteeseen toimitus@sell.fi tai postitse liittoon.

Ari-Matti Pyyhtiä
päätoimittaja