Eläinlääkärit ja koronavirus

Suomen hallitus ilmoitti 16.3.2020 poikkeuksellisista toimista koronaviruksen hillitsemiseksi.

Suomen Eläinlääkäriliitto seuraa tilannetta aktiivisesti ja käy keskustelua tilanteesta viranomaisten kanssa.

Eläinlääkäripalvelut ovat kriittisiä tehtäviä. Eläinlääkintää ei ole mahdollista tehdä etätyönä. Eläinlääkinnässä on paljon kiireellisiä tehtäviä, jotka on hoidettava. Myös eläinlääkäreistä saattaa tulla pulaa, koska osa heistäkin saanee koronavirustartunnan.

Ruokavirasto on julkaissut 13.5.2020 päivitetyn ohjeen koronavirus COVID-19 -erityistilanteen vaikutuksista eläinlääkäripalveluihin.
Lue Ruokaviraston sivuilta

Ohjeistus on luettavissa myös Ruokaviraston Kapula-foorumilta, jonne eläinlääkäreillä on tunnukset. Kapulasta löytyy myös Ruokaviraston ohje eläinlääkäreille SARS-CoV-2 -epäilystä lemmikkieläimellä. Ohje on päivitetty 29.4.2020. Tältä sivulta voit sekä kirjautua Kapulaan että hankkia tunnukset sinne.

Ruokavirasto on koonnut sivuilleen usein kysyttyjä kysymyksiä eläimistä ja koronaviruksesta. Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.

Lisäksi Ruokavirasto on erikseen ohjeistanut eläinlääkäreitä viranomaistarkastusten tekemisestä. Ohje on päivitetty 13.5.2020.

Suomen hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yrityksille koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. ELY-keskuksille myönnetään 50 miljoonaa euroa yritysten kehittämisavustuksiin. Lisärahoituksella tuetaan pk-yrityksiä (ml. toiminimiyrittäjät), jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Avustus on käytettävissä koko maassa. Lue lisää

Koronaviruksen vuoksi lomautusten ilmoitusaikaa ja yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaikaa lyhennetään, lue lisää valtioneuvoston sivulta. Lakimuutokset ovat voimassa määräaikaisesti 1.4.-30.6.2020.

Vaikutukset Eläinlääkäriliiton toimintaan (Eläinlääkäripäivät, jäsentapahtumat, toimisto)

Liiton jäsenelle tiedoksi lomauttamisesta 

JUKO eli Julkisalan korkekoulutettujen neuvottelujärjestö ohjeistaa koronavirusepidemiassa, lue tästä

Akavan kooste mitä työntekijän tulisi tietää, lue tästä

Työterveyslaitoksen toimintaohje työntekijöille on täällä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Ajankohtaista koronaviruksesta

Euroopan eläinlääkärijärjestö FVE:n kooste tietoa koronaepidemiasta

Fecavan esite eläinlääkäreille on tässä pdf-muodossa

Fecvan esite eläinten omistajille on tässä pdf-muodosssa

Usein kysytyt kysymykset - Eläinlääkäriliiton vastauksia