Kunta-alan työehtokiistassa ei päästy sopuun

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi maanantaina 27.4.2020 sovintoesityksen kuntien yleiseksi virka- ja työehtosopimukseksi sekä pääsopimuksen uudistamiseksi. 30.4.2020 hoitajien järjestöt Super ja Tehy ilmoittivat, etteivät hyväksy ratkaisuesitystä. Näin ollen kunta-alan työehtokiistassa ei päästy sopuun eikä uutta sopimusta syntynyt.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO olisi ollut valmis hyväksymään sovittelijan ratkaisun. Lääkärisopimuksesta, mukaan lukien sen eläinlääkäriliite, saavutettiin neuvottelutulos vappuaaton vastaisena yönä.

JUKO edellyttää, että kriisiytyneessä kuntasovittelussa ryhdytään valmistelemaan erillisratkaisua, kun valtakunnansovittelijan sovintoesitys ei käynyt kaikille osapuolille.

- Vaadimme Kuntatyönantajaa palaamaan neuvottelupöytään niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan. On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia, painottaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kuntien virka- ja työehtosopimuksista ja uudesta pääsopimuksesta on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Huhtikuun alussa työehtokiistan osapuolet pyysivät vapaaehtoista sovittelua.

Neuvottelut koskevat yli 420 000:ta kuntien palkansaajaa. Heistä joka kolmas kuuluu akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä.

Sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun ovat osallistuneet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kuntasektorin kaikki sopimukset päättyivät maaliskuun lopussa. Sopimuksettomassa tilassa noudatetaan vanhoja työehtoja, kunnes uudet sopimukset on hyväksytty.

JUKOa edustavat pääneuvotteluryhmässä Olli Luukkainen (OAJ), Maria Löfgren (JUKO), Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat).

 JUKOn kuntasektorin sopimusalat: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), kunnallinen lääkärien työehtosopimus (LS) ja kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS).

 Lue lisää JUKOn sivuilta