Eläinlääkärilehti 2/2023 tuli luettavaksi

Eläinlääkärilehden tieteellisestä artikkelista saa lukea, miten hivenaineilla voidaan vaikuttaa nautojen sorkka-alueiden ihotulehdusten esiintyvyyteen. Digital dermititis, DD, on nautojen tartunnallinen tulehdus, joka on yleistymässä Suomessa.

Lehdessä kerrotaan myös Haminaan rantautuneesta mursusta. Haminan kaupungin eläinlääkäripalveluissa piti olla ihan tavallinen työperjantai, mutta toisin kävi. Aiheeseen saadaan myös Korkeasaaren asiantuntijoiden näkökulma.

Takana on ensimmäinen vuosi toimintaa EU:n eläinlääke- ja lääkerehuasetuksien voimassaoloajalta. Jutussa on hyödyllinen esimerkkilista kysymys-vastausmuodossa lääkkeiden kaskadikäytöstä ja varoajoista tuotantoeläimille. Lisäksi on artikkeli mikrobilääkkeiden käyttötietojen keruusta.

Lehdessä kerrotaan Eläinlääkäriliiton jäsenkyselystä, ja nyt on vuorossa kyselyn anti liiton opiskelijajäsenistä. Kysely mukaan opiskelijoita kiinnostavien tehtäväalueiden kolmen kärjessä olivat pieneläinpraktiikka, tuotantoeläinpraktiikka ja eläinsuojelu. Kyselyn annista voi lukea muutakin kiinnostavaa.

Opiskelun maailmasta kertoo myös artikkeli piirustustyöpajasta, joka tukee anatomia opiskelua. Lisäksi eläinlääketieteen opiskelija Meri Nurmi kertoo kokemuksistaan, kun hän suuntasi pieneläimiin liittyvään harjoitteluunsa Kööpenhaminaan. Liiton opiskelijajäseniä muistutetaan matka-apurahan hakuajasta.

Lehdessä kannustetaan osallistumaan Eläinlääkäripäivien posterinäyttelyyn, johon ilmoittautuminen alkaa toukokuussa. Artikkelissa on kahden eläinlääkärin kokemuksia posterityöstä.

Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Mikko Turku pohtii kirjoituksessaan, mitä toimia liitossa tehdään uusien lakimuutoksien, kuten eläinlääkintähuoltolain, edetessä, mitä tapahtuu neuvottelurintamalla ja mitä on tarjolla alan koulutuskysymyksissä sekä eläinlääkäreiden työhyvinvointiasioissa.

Lehden avoimelle sivulle pääsee tästä.

Jäsenet voivat lukea koko lehden Jäsenen lehtiarkistosta jäsen- eli Fimnet-tunnuksilla.