Eläinlääkärilehti 1/2023 on ilmestynyt

Eläinlääkärilehti tarjoaa jälleen tuhdin annoksen ammattiasiaa ja edunvalvontaa. Tänä vuonna vietetään lehden 130 juhlavuotta.

Lehden tieteellisessä artikkelissa käsitellään koirien keuhkoveritulppaa, jossa kirjoittajien mukaan ennuste riippuu tukoksen vakavuudesta, hoitovasteesta ja koiran taustasairaudesta.

Lehdessä kerrotaan eläinlääkärien Kiila-kurssista, jonne voi nyt hakea. Luettavina on myös kurssilaisten kokemuksia. Kiila-kurssille voivat hakea työ- ja virkasuhteiset eläinlääkärit sekä yrittäjänä toimivat eläinlääkärit.

Nautojen akuutti ylensyönti voi tulla työssä vastaan. Tässä tapauksessa tilallisen ruokintakioski oli rikkoutunut, ja yön jälkeen oli tiedossa, että 20 makaavaa lypsylehmää kärsi vakavasta pötsiasidoosista.

Mitä kuuluu? -palsta on uudistunut ja tänä vuonna eläinlääkäreiltä kysytään heidän urapoluistaan. Sarjan aloittaa Tuomo Kähkönen. Tuttuina kolumnisteina jatkavat Tia Pelkonen ja Mikael Haapalehto.

Lehdestä voidaan lukea eläinlääketieteen loppusuoralla olevien opiskelijoiden vaihtokokemuksia Italiassa ja Yhdysvalloissa. Liiton opiskelijajäsenet voivat myös hakea liiton matka-apurahaa.

Pääkirjoituksen kirjoitti liiton valtuuskunnan puheenjohtaja Hanna Nurmi. Henkilökohtaisesti hän iloitsee valinnastaan, mutta samalla hän muistuttaa eläinlääkäripulan ratkaisutarpeesta. Vaikka asia tuntuu ikuisuusongelmalta, silmiä ei voi sulkea. Pelkkä koulutusmäärien kasvattaminen ei riitä, lisäksi pitää miettiä kuinka pidetään kiinni osaajista.

Lehdessä esitellään Eläinlääkäriliiton uusi puheenjohtaja Mikko Turku. Puheenjohtajan palstallaan hän painottaa yhdessä tekemisen tärkeyttä. Perusteltua aktiivisuutta tarvitaan jälleen tänä keväänä, kun tehdään uusia toimintalinjauksia.

Lehden avoimelle sivulle pääsee tästä.

Jäsenet voivat lukea koko lehden Jäsenen lehtiarkistosta jäsen- eli Fimnet-tunnuksilla.