Eläinlääkärilehti 5/2022

Työhyvinvointi kehittyy

Syksy ja arjen pyöritys ovat täällä. Joskus arjessa on hyvä pysähtyä ja katsella hieman pidemmälle taaksepäin, jolloin asioiden eteenpäin menemistä, toiminnan kehittymistä ja aikaansaannoksia on ehkä helpompi konkreettisesti huomata. Yksi vuoden 2020 alussa alkaneen puheenjohtajakauteni suurista teemoista on ollut eläinlääkärien jaksamisen tukeminen. Mietin eräänä päivänä senkin olevan asia, jossa on menty parissa vuodessa eteenpäin. Eläinlääkärien työhyvinvoinnista puhutaan yhä enemmän ja se näkyy koulutuksissa, kehittämispäivissä ja keskustelupöydissä. Myös viime Eläinlääkäripäivien teema oli Terve ja hyvinvoiva eläinlääkäri ja teeman valintaa kehuttiin onnistuneeksi. EPE-puhelimen (Eläinlääkäri Puhuu Eläinlääkärille) aktiivit ovat järjestäneet alkusyksyyn työhyvinvointia tukevan EPE-päivän, joka on kerännyt runsaasti ilmoittautumisia. Lisäksi liitto on puhunut paljon sen puolesta, että jaksamisen tukeminen ymmärrettäisiin yhdeksi lääkkeeksi eläinlääkäripulaan.

Valtuuskunta on nostanut yhdeksi liiton tavoitesuunnitelman kärkitavoitteeksi työelämän murroksen haasteisiin vastaamisen. Toimenpidelistaan on kirjattu työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta huolehtiminen. Valtuuskunnan linjauksen mukaan perehdytys- ja mentorointikäytäntöjä tulee edistää, jotta nuorten eläinlääkärien siirtyminen työelämään tapahtuisi nykyistä paremmin. Edistämistyö on käynnistynyt tänä vuonna, kun liiton Eläinlääkärin työhyvinvointivaliokunta valmistelee liiton perehdytysohjetta. Lisäksi liittoon palkattavan määräaikaisen toimistoeläinlääkärin rekrytointi on loppusuoralla. Hänen tehtävänään on vetää mentorointihanketta, jonka ensimmäinen tavoite on käynnistää ensi kesäksi mentoroinnin pilottiprojekti.

Hallitus kokoontuu syyskuun alussa seminaariin, jossa pohditaan liiton henkilöstön tehtävänjaon kehittämistä. Se on muutenkin tarpeellista uuden henkilön aloittaessa. Jotta jäsenistöä voidaan palvella mahdollisimman hyvin, toimiston työn täytyy sujua optimaalisesti.

Alkukesästä saatiin tieto, että valtion tasolta aletaan selvityshenkilön toimesta arvioida eläinlääkärikoulutusta erityisesti eläinlääkäripulan ratkaisemisen näkökulmasta. Kunhan hanke nytkähtää eteenpäin, liittokin pyrkii antamaan panoksensa tähän tärkeään työhön. Eläinlääkärien jaksamisen kannalta kaikki eläinlääkäripulaa ratkovat ehdotukset ovat tervetulleita.

Tämän lehden ilmestyessä Eläinlääkäripäivien alkuun on kaksi kuukautta. Edullisimman ilmoittautumisen takaraja on alle parin viikon päässä. Kahden poikkeusvuoden jälkeen päivien toteutustapa ja hinnoittelu ovat jälleen muuttuneet. Tämän vuoden Eläinlääkäripäivät järjestetään perinteisenä live-tapahtumana paikan päällä siten, että luennoista tehdään videotallenteet. Reaaliaikaista suoratoistoa ei tänä vuonna järjestetä. Luentotallenteet kuuluvat läsnäololipun hintaan tai niihin voi ostaa katseluoikeuden paikalla osallistumista kalliimpaan hintaan. Näin pyrimme saamaan osallistujat paikan päälle, jotta osallistujille tärkeä näyttely voidaan toteuttaa jatkossakin.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä tahdon muistuttaa liiton vaaleista. Ne ovat jäsenen tärkein paikka antaa suuntaviivat liiton toiminnalle. Ehdokasasettelu on päättynyt, mutta äänestys lokakuussa vasta edessä. Käytä ääntäsi ja vaikuta!

Uusi, kauden 2023-2025 valtuuskunta valitsee järjestäytymiskokouksessaan liitolle uuden puheenjohtajan. Minulta on monesti kysytty, aionko asettua uudelleen ehdolle puheenjohtajavaalissa. Vastaus on ei ja siihen on kaksi syytä. Ensiksikin katson, että demokratia toteutuu parhaiten, kun johtajia vaihdetaan säännöllisesti. Meillä puheenjohtajan kausi on kolmevuotinen ja kolme vuotta on pitkä aika, kaksi kautta eli kuusi vuotta vielä pidempi. Mielestäni on hyvä, ettei liiton toiminta henkilöidy liikaa yhteen ihmiseen. Toiseksi odotan jo malttamattomana, että pääsen takaisin muihin eläinlääkärin töihin ja katsomaan, mitä meidän monipuolinen alamme tarjoaa seuraavaksi.

Valtuuskunnan järjestäytymiskokoukseen tarvitaan vähintään yksi ja mieluiten useampi ehdokas uudeksi puheenjohtajaksi. Harmillisesti tällä hetkellä ehdokkaita ei ole jonoksi asti. Puheenjohtaja toimii jäsenistön edustajana niin liiton toimistolla kuin erilaisten sidosryhmien kanssa. Ehdokkaita kaivataan kipeästi. Voisitko itse olla käytettävissä tai tiedätkö hyvän ehdokkaan? Ehdotuksia otetaan vastaan.

Intoa syksyyn!

Katri Kiviniemi

Eläinlääkäriliitto puheenjohtaja