Eläinlääkärilehti 5/2016
Kirsi Sario

Palkka- ja työaikaneuvotteluista

Lehden mennessä painoon suuri osa kilpailukykysopimuksen mukaisista työ- ja virkaehtosopimuksista on allekirjoitettu. Kuitenkin on vielä mahdollista, että sopimus kokonaisuudessaan kaatuu, mikäli esimerkiksi vientialojen Metalliliitto ei pääse sopimukseen. Suuri osa sopijaosapuolista on jo päässyt ratkaisuun, siksi kerron lyhyesti, mitä eläinlääkärien osalta on sovittu.

Tämän kertaiset neuvottelut johtuivat kilpailukykysopimuksesta, joka on Sipilän hallituksen yritys parantaa Suomen kilpailukykyä niin, että työllisyys paranisi ja samalla verotulot kasvaisivat. Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017. Työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuodessa palkkaa korottamatta ja julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019. Eläinlääkäriliitto on sopijaosapuolena kunnan virkaehtosopimuksista Lääkärisopimuksessa. Valtion ja yliopiston sopimuksissa allekirjoittajana on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko.

Palvelussuhteen ehtojen heikentämisessä tarjolla oli vain huonoja vaihtoehtoja. Erityisesti kuntatyönantaja tavoitteli alun perin vuosilomien leikkausta ja työajan pidentämistä kokonaisina päivinä. Kaikki pääsopijajärjestöt vastustivat tätä. Lopputuloksena on nyt viikoittaisen työajan pidentäminen eri tavoin eri sopimusaloilla.

Kunnan sopimuksessa Lääkärikartellille tehtiin yleisestä kuntasektorista poikkeava ratkaisu. Lääkärisopimuksessa valmistaudutaan jo nyt tulevaan maakuntahallinnon uudistukseen ja sen vuoksi ratkaisussa keskityttiin työaikojen harmonisointiin koko Lääkärisopimuksessa. Harmonisoidut työajat ovat voimassa maakuntahallinnon aloittaessa. Tällä sopimuksella vältyttiin työaikojen lisäykseltä sekä kiky-sopimuksen että maakuntahallintoon siirtymisen yhteydessä, jolloin työajat olisivat pidentyneet lähes kaksi tuntia viikossa. Kaikilla lääkäreillä - eläinlääkäreillä, hammaslääkäreillä ja lääkäreillä - on 1.2.2017 lähtien sama viikkotyöaika 38 tuntia ja 15 minuuttia. Sellaisina viikkoina, joilla on arkipyhä, työaika lyhenee 7 tuntia 15 minuuttia.

Työajan pidennys koskee kunta-alalla vain hygieenikkoja ja valvontaeläinlääkäreitä, sillä praktikkoeläinlääkärit eivät kuulu työaikalain piiriin. Kokonaisuutena eläinlääkärit pääsivät sopimuksessa vähällä, vaikka se ei lohduta niitä, joita asia koskee. Ratkaisu oli hankala myös
terveyskeskuksissa työskenteleville lääkäreille ja erityisesti hammaslääkäreille. Sopimuksella turvattiin Lääkärikartellin vahva ja itsenäinen edunvalvonta tulevaisuudessakin. Lääkärisopimus on eläinlääkäreille tärkeä ja merkityksellinen, sillä se on ainoa sopimus, jossa olemme myös allekirjoittajina.

Pääsemme suoraan neuvottelemaan työnantajan kanssa, jolloin voimme vaikuttaa eläinlääkärien työehtoihin suoraan. Lisäksi työehtojen vertaaminen lääkäreihin edesauttaa omien tavoitteiden saavuttamista.

Valtion työntekijöillä kilpailukykysopimus pidentää työaikaa tässä vaiheessa puolella tunnilla viikossa. Ratkaisu oli kaikille valtion työntekijöille yhteinen, eikä eläinlääkäreille tehty erillisiä viittauksia. Yliopistolla on myös saavutettu neuvottelutulos, mutta lehden mennessä painoon se odottaa vielä Jukon toimielinten hyväksymistä.

Vuosilomarahat pienenevät valtiolla ja kuntasektorilla 30 % vuosina 2017–2019, ratkaisu on kaikille työntekijöille yhteinen.

Yksityisillä työnantajilla ja työntekijöillä, joilla ei ole työehtosopimusta, nämä yhteiset sopimukset eivät vaikuta. Työnantaja saattaa haluta sopia työsopimuksen ehtojen heikentämisestä kilpailukykysopimusta vastaavasti, mutta työntekijällä ei ole velvollisuutta suostua siihen. Omista asioista on hyvä olla yhteydessä liiton toimistoon.

Kiperästä neuvottelutuloksesta huolimatta toivotan rentouttavaa ja lämmintä kesää,

Kirsi Sario