Eläinlääkärilehti 9/2016
Kirsi Sario

Kuuteen vuoteen mahtuu paljon

Jouluun on enää pari päivää, on aika hiljentyä hetkeksi ja levätä kiivaan työvuoden jälkeen. Vuosi vaihtuu ja samalla vaihtuu Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja. Olen vuodesta 2011 toiminut puheenjohtajana, kuusi vuotta tulee täyteen ja pesti päättyy nyt. Uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Päivi Lahti. Sydämelliset onnittelut hänelle.

Kuuteen vuoteen mahtuu paljon. Ammattikuntamme on näinä vuosina kokenut merkittäviä muutoksia. Kuusi vuotta sitten eläinlääkäripula vaivasi kaikkia aloja. Virkoihin ei ollut hakijoita ja sijaisistakin oli valtava kysyntä. Kuuden vuoden aikana pula on kääntynyt runsaaksi tarjonnaksi. Joitain vuosia sitten Suomi houkutteli merkittävän määrän eurooppalaisia eläinlääkäreitä. Täällä oli töitä, vaikka kieli onkin haastava. Eurooppalaisten eläinlääkärien tulo Suomen työmarkkinoille on nyt tasaantunut. Suomesta kuitenkin valmistuu noin 70 uutta eläinlääkäriä vuodessa ja Viron Tartosta lähes 30 eläinlääkäriä. Eläköityvien määrä puolestaan on noin 40. Nettomäärä vuodessa on noin 60 uutta eläinlääkäriä.

Kuuden vuoden kuluessa lähes puolet yksityisistä pieneläinpraktikoista on siirtynyt yhden suuren työnantajan työntekijöiksi. Tämän yrityksen liikevaihto muodostaa noin puolet pieneläinlääkinnän liikevaihdosta. Muutoksessa on hyvä muistaa, että työnantajan direktio-oikeus ei ulotu eläinlääkintään. Vain eläinlääkäri voi tehdä diagnoosin ja määrätä hoidon. Siihen ei työnantajalla, ei julkisella eikä yksityisellä työnantajalla, ole määräysvaltaa.

Aika liiton puheenjohtajana on ollut työn täyteinen. Parhaillaan valmistaudumme itsenäisyytemme ajan suurimpaan julkisen alan hallinnonuudistukseen - siirtymiseen maakuntahallintoon. Vaikka muutokset tapahtuvat nopeasti, tulisi niitä voida ennakoida. Vain ennakoimalla voi asioihin vaikuttaa. Liiton tehtävä, toimiminen käytännön eläinlääkinnän edistäjänä ja eläinlääkintölaitoksen kehittäjänä, on ajankohtaisempi kuin koskaan. Samoin liiton tarkoitus, olla yhdyssiteenä jäsenten kesken ja valvoa eläinlääkärikunnan ammatillisia, yhteiskunnallisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja sekä edistää eläinlääkärikunnan yhteisiä pyrkimyksiä, on erittäin ajankohtainen. Kun liitto perustettiin lähes 125 vuotta sitten, oli tavoitteena eläinten ja ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tukemalla yhteiskunnan kehitystä. Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä Suomi on nyt hyvinvointiyhteiskunta. Se ei kuitenkaan pysy sellaisena itsestään, vaan hyvinvoinnin eteen on työskenneltävä jatkuvasti. Työhön tarvitaan myös osaavia ja motivoituneita eläinlääkäreitä.

Valmistaudumme ensi vuonna viettämään Eläinlääkäriliiton 125-vuotisjuhlaa, Suomen 100 vuotista itsenäisyyttä ja suomenhevosen 110 vuotista taivalta. Nämä kolme juhlaa yhdistyvät eläinlääkäriydessä oivallisella tavalla; eläinlääkärit ovat hoitaneet ja huolehtineet hevosista sodan ja rauhan aikana. Liittomme juhlavuotta vietetään monin eri tapahtumin. Helmikuussa julkaistaan Eläinlääkäriliiton 125-vuotishistoriakirja, joka kertoo mielenkiintoisesti ja riemullisesti eläinlääkärikunnan toimista kolmella vuosisadalla. Kesällä ravataan liiton juhlalähtö St. Michels -ajoissa Mikkelissä. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna vietetään pääjuhla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Vuosi 2017 on suurten juhlien vuosi.

Eläinlääkärien suhteellinen määrä akateemisten suomalaisten joukossa on sadan vuoden aikana pienentynyt. Ammattikuntamme merkitys ei ole vähentynyt samassa suhteessa. Jotta voisimme edelleen tehokkaasti vaikuttaa alan ja ammattikuntamme asioihin, on ammattikuntamme yhtenäisyys olennaisen tärkeätä. Vain yhdessä ja yhtenäisenä ammattikunnallamme on vaikuttavuutta.

Kiitos kuluneista vuosista ja sydämelliset onnittelut yhteiselle liitollemme!
Rauhallista Joulua toivottaa

Kirsi Sario
puheenjohtaja