Eläinlääkärilehti 2/2022

Kollegiaalisuus on voimamme

Onko kollegiaalisuus sinulle tärkeää?

Monelle liiton jäsenelle varmasti on. Säännöissä liiton ensimmäisenä tarkoituksena mainitaan yhdyssiteenä liiton jäsenten kesken toimiminen. Olen tulkinnut tämän tarkoittavan esimerkiksi kollegiaalisuuden edistämistä. Tätä kirjoittaessa maailmantilanne on viikossa muuttunut merkittävästi Ukrainan sodan myötä. Ahdistavassa tilanteessa monia auttaa muiden ihmisten seuraan hakeutuminen ja asiasta puhuminen. Kollegiaalisuuteen kuuluu kysyä, miten kollega voi.

Kollegiaalisuuden vaaliminen on minulle yksi monista syistä kuulua liittoon. Kollegiaalisia tekojakin on monenlaisia. Yksi kollegiaalisuuden ilmenemismuoto on antaa omaa aikaansa toimiakseen liiton toimielimissä tai laajemmin kollegojen hyväksi. Arvostan suuresti teitä kaikkia, jotka vaikutatte liiton tai muiden eläinlääkäriyhdistysten aktiiveina, toimitte erilaisten Facebook-ryhmien ylläpitäjinä tai vastaatte eläinlääkärien tukipuhelimen soittoihin.

Liiton vaalivuotena on syytä muistuttaa, että liitto olemme me jäsenet: jälleen tarvitaan ehdokkaita valtuuskunnan vaaleihin, jotta pääsemme oikeasti valitsemaan päättäjät tulevalle kolmivuotiskaudelle. Ja kun äänestyksen aika koittaa, jokaisen kannattaa käyttää äänioikeuttaan, jotta valtuuskunnan kokoonpano vastaa mahdollisimman tarkasti jäsenkunnan toiveita.

Vaikka et pystyisi tai haluaisi toimia järjestöaktiivina, kollegiaalisia voimme kaikki olla. Kollegiaalisuus ei maksa mitään, mutta auttaa moneen asiaan. Kun itse kohtaa kollegiaalisuutta, sen muistaa. Viime vuosilta muistan erityisesti sen kollegan, joka aina soittaessaan tsemppaa eteenpäin. Ja sen kollegan, joka ei alkanut somessa moittia hieman virheellistä kommenttiani, vaan soitti ja auttoi ymmärtämään asian oikein. Ja kaikki ne kollegat, joiden kanssa tehdään töitä yhteiseksi hyväksi rakkaudesta lajiin.

Kollegiaalisuus oli tapetilla myös valtuuskunnan ylimääräisessä kokouksessa helmikuussa. Aiheena ollut Eläinlääkäripäivien 2022 toteutustavasta päättäminen johdatti valtuuskunnan keskustelemaan Eläinlääkäripäivien roolista kollegiaalisuuden edistäjänä. Valtuuskunta päätti äänestyksen jälkeen järjestää tämän vuoden Eläinlääkäripäivät perinteisenä live-tapahtumana paikan päällä siten, että luennoista tehdään videotallenteet. Reaaliaikaista suoratoistoa ei tänä vuonna järjestetä. Valtuuskunta katsoi, että yksi Eläinlääkäripäivien tärkeimmistä tavoitteista on edistää kollegiaalisuutta. Sosiaaliset kontaktit ovat tärkeässä osassa tämän tavoitteen toteuttamisessa ja osallistujia tulee toteutustavalla ja hinnoittelulla ohjata saapumaan paikan päälle. Myös avajaisten ja kokkarien todettiin olevan tärkeä osa tapahtumaa.

Kollegiaalisuutta on miettiä, miten nykypäivän ongelmat voidaan ratkaista, ei todeta, että tällaista se nyt vain on. Maailma muuttuu ja työelämän ja meidän on muututtava sen mukana. Ennen oli ennen ja esimerkiksi nyt praktiikkaan lähtevä kandi on aivan eri tilanteessa kuin vaikkapa itse olin melkein 20 vuotta sitten saadessani praktiikkaoikeudet. Syy työelämän jaksamishaasteisiin ei ole nuorissa eikä vanhoissakaan eläinlääkäreissä, vaan muuttuneessa toimintaympäristössä ja yhteiskunnassa laajemmin. Yhdessä voimme tehdä parhaamme korjataksemme työolosuhteita sellaisiksi, että töissä jaksetaan ja viihdytään.

Tätä kirjoittaessa kunnan, valtion ja yliopiston neuvottelukierrokset käyvät kuumimmillaan. Neuvotteluissa ollaan monin tavoin edunvalvonnan ytimessä: työssä jaksamisen, inhimillisen työelämän ja kollegiaalisuuden äärellä. Ja neuvotellaan rakkaudesta lajiin.

Katri Kiviniemi
Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja