Finsk Veterinärtidskrift 4/2016

Antti Sukura

Universitetets år av lösningar

Sipiläs regeringsprogram Lösningarnas Finland innehöll en nedskärning av högskolornas finansiering som aldrig förr skådats. Helsingfors universitet drabbades ännu av en tilläggsnedskärning när det gamla privilegiet om apoteksavgifternas ersättning togs bort. Universitetet tvingas skära ned sammanlagt 106 miljoner euro senast år 2020. Det är 15 procent av totalinkomsterna.

Detta kunde inte göras utan samarbetsförhandlingar och uppsägningar av personalen som andra universitet redan upplevt tidigare. För Helsingfors universitet är det nytt i så här omfattande skala.

Redan innan man fick veta om nedskärningarna, hade flera ändringsprojekt och -utredningar påbörjats: en doktorsutbildningsreform, en omfattande grundexamensförnyelse, administrationens organisering i en matrismodell, ändringar i universitetets verksamhetsstruktur, strategin för perioden 2017–2020 ... I resursbristens namn främjas de här alla samtidigt: med hjälp av respektive ändring borde man förbättra resultaten och samtidigt spara genom att minska på personalen och lokalerna. Ibland känns det som om alla ändringspassioner läggs i samma korg.

Nu i maj har fakulteten inte längre egen administrativ personal utan hela administrationen har organiserats under universitetets administrativa direktör. Administrationen har endast administrationsproffs som förmän, inte längre lärare och forskare. Så har det varit redan tidigare inom finansförvaltningen. De kommande åren visar hur matrismodellen fungerar. Enligt finansförvaltningens erfarenheter fungerar tjänsterna ibland bra och ibland inte så bra. Oberoende av organisation ser tjänsterna ut som deras upphovsman.

När detta skrivs har inte alla beslut som ändringarna kräver gjorts, så de slutliga lösningarna är inte ännu klara. Enligt universitetets agenda görs de viktigaste besluten under det här året.

Också fakultetsstrukturen förnyas. Helsingfors universitet har 11 fakultet på fyra campus. Målen är en undervisning som överskrider fakultetsstrukturen samt utvecklingen av samarbete och produktivitet. Universitetets styrelse gör ett beslut i höst om modellerna för att uppnå dessa mål. Fakulteten i Vik föreslog en sk. Faculty of Life Science-modell där Mejlans medicinska fakultet och fakulteten i Vik, dvs. agrikultur-forstvetenskapliga, biovetenskapliga, farmaceutiska och veterinärmedicinska, skulle fungera som utbildningsprogram i en enda fakultet. Denna modell från Vik skulle inom utbildningen utgöra en äkta One Health - En gemensam hälsa -strategi.

Året har fört med sig betydliga nedskärningar i fakultetens finansiering, bekymmer om hur uppgifterna kommer att kvarstå och förvirring angående verksamhetsstrukturer. Den offentliga ekonomins skuldsättning löser sig inte med detta eller några andra pågående metoder. Jag tror inte statens finansiering för högskolesektorn återgår till den tidigare nivån under de närmaste åren.

Nedskärningarna kom till Finland med fördröjning. Tidigare hade man hört nyheter om stora nedskärningar bland annat i Irland, Spanien, Portugal och Grekland. Nu har epidemin spridit sig norrut, situationen i Danmark till exempel låter svår. Dock: när jag jämför veterinärmedicinska fakultetens situation med andra fakulteter i Europa eller den högskola där jag själv studerade, har vi det bra ännu också efter dessa nedskärningar.

Universitetet har fått mycket uppmärksamhet i media och den offentliga opinionen frågar sig om utbildningsnedskärningarna kommer att utgöra grunden för Finlands framgång i framtiden? Bland allt detta är medömkan terapeutiskt, men kanske det är dags att sluta vara ett offer och se framåt? Helsingfors universitet är verksam också efter dessa nedskärningar och ändringar och veterinärer utbildas också i framtiden. Det gift som erbjudits vill man inte ha mer av - men vi kommer att klara av detta.

Antti Sukura
Dekan, Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet