Finsk Veterinärtidskrift 8/2016

Riikka Lasonen

Ett lyckat utbildningsevenemang hjälper oss att ta i bruk ny kunskap

En veterinär är klokast precis innan den första praktiksommaren, eller hur? All kunskap är färsk och väldisponerad i minnet – som också fungerar relativt väl hos en ung människa. Tyvärr håller denna illusion inte särskilt länge. Mångsidigheten och överraskningarna i arbetet avslöjar snabbt att kunskaperna är egränsade. De kunskaper och metoder som anammats under grundutbildningen blir gamla och man måste vara redo att uppdatera sina rutiner. Detta är ett faktum som vi måste acceptera. För att vi ska kunna upprätthålla och förbättra yrkeskunskapen förutsätts att vi ständigt lär oss nya saker.

Enligt lagen om utövning av veterinäryrket (18 §) är en veterinär skyldig att upprätthålla och utveckla den yrkesskicklighet som utövningen av yrket förutsätter samt att göra sig förtrogen med de bestämmelser och föreskrifter som gäller yrkesutövningen. Enligt en rekommendation utfärdad av Veterinärförbundet ska alla veterinärer ha rätt att på arbetsgivarens bekostnad delta i fortbildning utanför arbetsplatsen under minst 10 dagar per år, precis som läkare.

Veterinärmedicinen utvecklas i en hisnande fart och vi får hela tiden ny kunskap. Under de senaste årtiondena har mängden information mångdubblats och färska forskningsrön blir snabbt tillgängliga för alla via olika databaser. Samtidigt är den enorma mängden information svår att hantera. Internet är fullt av information och många olika aktörer marknadsför utbildningar. Betydelsen av att kunna filtrera information och ställa sig kritisk till olika källor understryks.

Ett lyckat utbildningsevenemang hjälper oss att ta i bruk ny kunskap. Som bäst förenas klinisk expertis med bästa möjliga tillgängliga systematiska forskningsdata i enlighet med principen för evidensbaserad veterinärmedicin. Traditionen av att dela med sig av kunskaper är stark inom veterinärkåren; man delar sin egen specialkunskap med andra. Det är arbetsdrygt och tidskrävande att förbereda föreläsningar. Jag vill tacka alla kollegor som delar sina kunskaper och färdigheter med andra!

Utbildningsarrangören ska ha sakkunskap och omfattande nätverk för att med gott resultat kunna höra sig för om aktuella och intressanta frågor i vår bransch. Dessutom gäller det att känna till de främsta experterna inom de olika sektorerna av vår vidsträckta yrkeskår och locka dem att använda sin dyrbara fritid för att utbilda andra. Fennovet har redan i 20 års tid lyckats utmärkt i denna uppgift genom att anordna aktuell och tillförlitlig fortbildning för veterinärer. Det finns utbildningar för både specialister och allmänpraktiker. I år har Fennovet även erbjudit möjlighet att ta del av utbildningar via webbseminarier. Det är annorlunda att bedriva studier framför den egna datorn än att samlas i en föreläsningssal, men det är uppfriskande att nya, fördomsfria utbildningskanaler används i dessa hektiska tider.

Veterinärdagarna har bevarat sin ställning som det största fortbildningsevenemanget för vår yrkeskår. Varje år erbjuds tre dagar med högklassig utbildning för veterinärer från olika sek- torer i Helsingfors Mässcentrum. Veterinärförbundets utbildningsutskott utför ett enormt arbete för dagarna, med hjälp av Fennovet. Veterinärdagarna för samman veterinärer med olika uppgifter, och evenemangets sociala betydelse som motvikt till det vardagliga, ofta ensamma arbetet ska inte ringaktas.

Inlärning innebär både en ökning av kunskapsmängden och en förmåga att tillämpa kunskapen. Enligt inlärningsteoretiker lär sig människan enkelt genom att ankny- ta ny kunskap med sådant som har lärts och upplevts tidigare. Det lönar sig att utmana sig själv på Veterinärdagarna, ta ett steg utanför komfortzonen och lära sig.

Riikka Lasonen
Vice styrelseordförande i Fennovet