Eläinlääkärilehti 6/2016
Kirsi Sario

Hallinnonuudistus tulee - oletko valmis

Maassamme valmistellaan itsenäisyytemme ajan suurinta hallinnonuudistusta. Kuntien tehtävistä ja budjetista yli puolet siirtyy 18 maakunnan hoidettaviksi. Ympäristöterveydenhuolto siirtyy yhteistoiminta-alueilta maakuntien tehtäväksi, niin että jokaisessa maakunnassa on yksi ympäristöterveydenhuollon yksikkö. Vastaanottoja ja toimistoja voi olla useita, mutta hallintohoidetaan maakunnasta.

Juhannuksen jälkeen julkaistiin hallinnonuudistusta koskevien lakien keskeneräiset luonnokset. Maakuntalaissa ympäristöterveydenhuolto mainitaan niiden tehtävien joukossa, jotka siirtyvät maakuntiin. Muita maakuntien tehtäviä ovat muun muassa sosiaali- ja terveystoimi, pelastustoimi ja maaseutuhallinto. Muutos on tarkoitus tehdä siten, että kymmenen kuukauden kuluttua 1. elokuuta 2017 väliaikaishallinto on jo toiminnassa ja varsinaisesti uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1. tammikuuta 2019. Kiirettä siis pitää.

Moni kollega on kesän aikana lukenut hämmentyneenä lakiluonnoksia. Ympäristöterveydenhuolto on mainittu maakuntalaissa, mutta julkaistussa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaissa ei ole sanaakaan ympäristöterveydenhuollosta. Siihen on syynsä. Uudistus on niin mittava ja laaja, että kesäkuun loppuun mennessä ministeriöt eivät ole ehtineet valmistella kaikkia lakeja. Ympäristöterveydenhuollon kokonaisuus on uudessa lainsäädännössä toisessa laissa kuin sosiaali- ja terveydenhuolto. Kaikki maakuntalaissa mainitut toiminnot ovat siirtymässä maakuntien hoidettavaksi, mutta niiden järjestäminen hoidetaan erilakien perusteella.

Ympäristöterveydenhuoltoa koskevat lait ovat vasta valmisteilla. Ne valmistunevat marraskuussa ja tulevat sitten lausunnoille. Tällöin kaikkien meidän, niin julkisen puolen kuin yksityistenkin kollegojen pitää olla tarkkana, jotta kaikkien näkökulmat tulevat huomioiduiksi erityisesti eläinlääkintähuollon osalta. Kuluneen vuoden aikana on puhuttu paljon eläinlääkintähuollon yhtiöittämisestä tai eläinlääkintähuollon yksityistämisestä. Selvitykset näiden osalta ovat käynnissä maa- ja metsätalousministeriössä. Lakiluonnoksissa tulee todennäköisesti olemaan joitain ehdotuksia, joihin lausuntokierroksilla voi ottaa kantaa.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi parhaillaan eläinlääkintähuoltoa ja sen kattavuutta ja riittävyyttä. Eläinlääkintähuoltoon liittyy olennaisesti myös eläinten hyvinvointi ja terveys sekä valmiusasiat, joten tehtävä ei ole yksinkertainen eikä helppo. Selvitys valmistunee vuoden loppuun mennessä.

Liitto on aktiivisesti ajanut maakuntaan sellaista hallintomallia, jossa ympäristöterveydenhuolto on omana osastonaan muiden osastojen rinnalla. Lisäksi liitto pitää tärkeänä, että kaikille kotieläimille on saatavissa eläinlääkinnällistä apua ympäri vuorokauden koko maassa. Mikäli apua ei ole saatavissa edes kohtuullisella etäisyydellä tai kohtuullisin kustannuksin, lisääntyvät eläinsuojelulliset ongelmat.

Ympäristöterveydenhuolto sivuaa ihmisten ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisuudessa terveydenhuoltoa, sosiaalitoimea, maataloushallintoa, pelastuslaitosta, kunnan infrastruktuuria ja monia muita toimialoja. On tärkeätä, että toimialamme ääni ja vaikuttavuus kuuluisi maakunnan kaikessa toiminnassa. Paikka maakunnan johtoryhmässä mahdollistaa suoran vaikuttamisen. Eläinlääkärien asiantuntemus oikeassa paikassa oikeaan aikaan on tehokasta. Zoonoosien torjunta, turvallisten elintarvikkeiden tuotannon turvaaminen ja antibioottiresistenttien mikrobien torjunta on ydinosaamistamme. Ennaltaehkäisevä kansanterveystyö on entistä tärkeämpää ja haasteellisempaa.

Työn iloa pitkän ja aurinkoisen kesän virkistäminä, toivottaa

Kirsi Sario
puheenjohtaja