Eläinlääkärilehti 4/2016
Kirsi Sario

Edessämme on suurin hallinnonuudistus vuosikymmeniin

Maamme hallitus päätti huhtikuussa, että ympäristöterveydenhuolto siirtyy yhtenä kokonaisuutena kunnallisista yhteistyöalueista maakuntiin. Eläinlääkäriliitto on linjannut, että ympäristöterveydenhuolto on osa kansanterveystyötä ja kuuluu perusterveydenhuoltoon. Monessa  nykyisessä maakunnassa on alettu valmistella uutta hallintoa. Valmistelussa ympäristöterveydenhuolto siirtyy maakuntiin yhtenä kokonaisuutena terveyspalveluiden, sosiaalipalveluiden ja pelastustoimen rinnalla. Tätä hallinnon mallia myös liitto edistää.

Harvaan asutussa maassamme on ympärivuorokautiset eläinlääkäripalvelut turvattava koko maassa kaikille kotieläimille. Tähän asti palvelut on turvattu yhteiskunnan tukemalla kunnallisella eläinlääkintähuollolla. Tulevaisuudessakin palveluiden saatavuus on taattava, jotta eläinlääkintäpalveluiden heikentyessä tai palveluverkon mahdollisesti harventuessa eivät eläinsuojelutapaukset lisäänny. Olisi hölmöläisten peiton jatkamista, mikäli säästettäisiin eläinlääkäripalveluiden kustannuksista ja samalla lisätään merkittävästi valvonnan kustannuksia. Jokaisella eläimellä on oikeus saada apua hädän tullen paikkakuntaan katsomatta.

Olen alkuvuoden aikana ollut oikeutettu osallistumaan eläinlääkärien erilaisiin tapahtumiin: paikallisseurojen ja yhdistysten kokouksiin ja koulutuspäiviin. Paikallisseurojen toiminta on tärkeätä erityisesti sen vuoksi, että siellä tapaa samalla alueella asuvia, erilaisissa tehtävissä toimivia kollegoja. On mahdollista keskustella eläinlääkäriyden eri alueista ja työtehtävistä. Kun oppii tuntemaan kollegan eri toimialalta, lisääntyy myös oma ymmärrys muiden mielipiteistä ja tavoitteista. Yhteisöllisyys lisää kollegiaalisuutta. Suosittelen lämpimästi osallistumista paikallisseurojen toimintaan. Toiminta on paljon muutakin kuin istumista kokouksissa. Useimmiten kokouksen yhteyteen on järjestetty ohjelmaa, jota ei välttämättä itse saisi järjestettyä. Kiitän kaikkia paikallisseurojen johtokuntia kollegojen eteen tehdystä työstä.

Keskustelu on käynyt vilkkaana kaikissa tilaisuuksissa, joihin olen osallistunut. Kollegat ympäri Suomen ovat kiinnostuneet ammattikunnan asioista. Olemme vuosikymmeniin suurimman hallinnonuudistuksen edessä ja se kiinnostaa yleisesti. Kevään valtuuskunnan seminaari 14. toukokuuta käsittelee eläinlääkintähuollon tulevaisuutta. Jokaisen jäsenen näkemyksellä ja kokemuksella on väliä, kun valmistaudumme tulevaisuuteen. Näkemyksiään voi tuoda valmisteluun joko olemalla yhteydessä omiin valtuuskunnan jäseniin tai lähettämällä ajatuksia ja ehdotuksia liiton toimistoon. Eläinlääkintähuollon tulevaisuuden tulee olla ammattikunnan valmistelema, ei ulkoa annettu. Meidän on ammattikuntana vaikutettava aktiivisesti hallinnon uudistukseen ja eläinlääkintähuollon järjestämiseen. Muutoin asiaa ymmärtämättömät tekevät päätökset puolestamme. Kyse on ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin ja terveyden turvaamisesta sekä eläinlääkärin ammatin arvostuksen ja yhteiskunnallisen aseman vahvistamisesta.

Kuluva vuosi on liiton vaalivuosi. Valtuuskunnasta puuttuvat nyt yrittäjien edustajat. Myös yksityisen palveluksessa olevien työntekijöiden edustus on alimitoitettu. Koska tulevan valtuuskuntakauden aikana eläinlääkintähuolto tullaan arvioimaan ja mahdollisesti myllertämään täydellisesti, tulisi eri eläinlääkäriryhmien aktivoitua ja asettaa edustajansa ehdolle liiton vaaleissa. Sitten kun päätökset on tehty, on turha arvostella. Näkemykset on esitettävä nyt.

Aurinkoista ja lämmintä kevättä toivottaa

Kirsi Sario
liiton puheenjohtaja