Eläinlääkärilehti 2/2016
Marjatta Vehkaoja

Vaalivuosi 2016 – kiinnostaako ammattikunnan tulevaisuus?

Eläinlääkäriliiton päätöksenteko perustuu edustukselliseen demokratiaan. Valta kuuluu jäsenille. Tänä vuonna valitaan valtuuskunta, liiton korkein päättävä elin, vuosille 2017–2019. Mitä useampi jäsen käyttää vaaleissa äänensä, sitä vankemmalle pohjalle liiton toiminta ja vaikutusvalta rakentuvat.

Jäsen vaikuttaa äänellään omaan eläinlääkärin tulevaisuuteensa. Vaaleissa jaossa oleva valta jaetaan ainoastaan äänensä käyttäville. Valitut edustajat päättävät myös nukkuvien jäsenten puolesta.

Valtuuskunta päättää toiminnan suuntaviivoista hyväksymällä tavoite- ja toimintasuunnitelmat, budjetin sekä valitsemalla liiton hallituksen, liiton puheenjohtajan ja valtuuskunnan puheenjohtajat. Valtuuskunta myös johtaa Eläinlääkäriliiton toimintaa pohtimalla tulevaisuuden eläinlääkärin työtä ja työllisyyttä sekä ammattikunnan yhtenäisyyttä.

Lisäksi valtuuskunta ohjaa liiton toimintaa yksityiskohtaisemmin. Valtuuskunta linjasi vuonna 2014, että ympäristöterveydenhuollon on kuuluttava sote-uudistukseen. Tämän tavoitteen eteen liiton hallitus, puheenjohtaja ja toimisto ovat aktiivisen johdonmukaisesti työskennelleet. Sote-uudistus tulee muokkaamaan kaikkien eläinlääkärien työkenttää, vaikka emme vielä tiedä miten. Nyt voimme vielä itse vaikuttaa, miten ja mihin suuntaan työolosuhteet muuttuvat sote-uudistuksessa. Sote vaikuttaa myös yksityissektorilla työskentelevien jäsenten työntekoon.

Tulevalla valtuuskuntakaudella Eläinlääkäriliitolla on suuria haasteita ja valtuuskunnan rooli korostuu. Liiton tavoitteena on toimia tasapuolisesti kaikkien ammattiryhmien edunvalvonnassa. Liiton toiminnassa tarvitaan sen jäsenten osaamista ja näkemystä, jotta toimenpiteet voidaan suunnata tarpeiden mukaan. Mitä laajemmin eri alat ja ryhmät ovat valtuuskunnassa edustettuina, sitä parempi se on koko suomalaiselle eläinlääkärikunnalle. Päätösten pohjaksi on hyvä saada erilaisia näkökulmia.

Yhteiskunta eläinlääkärien ympärillä muuttuu. Eläinlääkärin ammatillinen autonomiakaan ei ole enää itsestäänselvyys. Eläinlääkärien määrän lisääntyessä ovat paineet suostua saneltuihin työehtoihin kasvaneet.

Liiton vaalit ovat suhteelliset listavaalit, joissa kaikki vaaliryhmän äänet lasketaan yhteen. Pitkä ehdokaslista ja äänien keskittäminen ovat tehokkaita äänten kerääjiä. Tämä näkyy nykyisen valtuuskunnan jakaumassa, jossa kuntasektorin jäsenten osuus on 46 prosenttia, kun sen osuus jäsenkunnassa on 16 prosenttia. Yrittäjien ja itsenäisten ammatinharjoittajien osuus valtuuskunnassa on 2 prosenttia ja jäsenkunnassa 9 prosenttia. Valtiosektorin vastaavat luvut ovat 11 ja 7, yliopistosektorin 9 ja 4 sekä yksityisten palkansaajien 14 ja 15.

Äänestysprosentti ei ollut viimeksi kovin hyvä, vain noin kolmannes jäsenistä käytti ääntään. Ammattikunnalla on yhteisiä asioita, joita jonkun on hoidettava. Yksilöinä emme pärjää pidemmän päälle. Ei ole yhdentekevää, mitä ja miten asioita hoidetaan. Käytä siis ääntäsi. Eläinlääkäriliitto on sitä vahvempi, mitä enemmän sen jäsenet osallistuvat toiminnan kehittämiseen.

Valtuuskunnan vaalit järjestetään 3.10.–2.11. Ehdokasasettelun tärkeät päivät kerrotaan kevään aikana, kunhan vaalilautakunta on aloittanut työnsä.

Tule mukaan vaikuttamaan tai kysy aktiivista kollegaa ehdokkaaksi. Äänestä ja kehota työkavereitasikin äänestämään.

Marjatta Vehkaoja
toiminnanjohtaja, ELL