Finsk Veterinärtidskrift 1/2016

Elias Dahlsten

Veterinärutbildningen pressad i ett hörn

Det gångna året har varit en tid av omvälvningar på fakulteten och universitetet över lag.

De nedskärningar av universitetens finansiering som regeringen genomdrivit och som riksdagen godkänt med en rentav skrämmande stor majoritet skapar ett stort tryck. Slopandet av apotekskompensationen berör särskilt Helsingfors universitet, vars basfinansiering minskar med cirka 20 procent på grund av nedskärningarna. Sparkrav riktas mot centralförvaltningen, och samarbetsförhandlingar har förts under hösten. För att minska personalkostnaderna har en minskning på upp till 1 200 personer föreslagits – detta berör givetvis i större omfattning administrations- och stödpersonalen, men inte heller forskarna och lärarna lär kunna undgå giljotinen. Informationen från förhandlingarna har varit knapp, och i de senaste meddelandena nämns inte längre den goda samarbetsanda som rådde i början.

Veterinärförbundets medlemmar vid universitetet representeras av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf. Vi samarbetar med FOSU:s förtroendemän och förhandlingschef för att främja vår sak. Förhandlingschefen känner till veterinär- och läkarkåren, eftersom personen har arbetat på både Veterinärförbundet och Läkarförbundet. När denna tidning kommer ut torde det ha informerats om förhandlingsresultaten för undervisnings- och forskningspersonalen.

Förbundets fullmäktige ställde upp ett mål om att minska antalet studerande för att påverka veterinärernas arbetssituation. På fakulteten, särskilt djursjukhuset, har detta upplevts vara en viktig fråga, eftersom klinikgrupperna har blivit större och det finns inte tillräckligt med patientmaterial för alla studerande. Det är inte alls självklart att alla studerande får utföra grundläggande ingrepp och operationer under klinikåret. När antalet studerande ökades, var ett villkor att undervisningspersonalen skulle ökas i samma proportion. Som en följd av sparkraven har detta inte genomförts till fullo. En minskning av antalet studerande kan eventuellt medföra tryck för att minska undervisningsresurserna ytterligare. Då äventyras eventuellt undervisande veterinärers arbetsplatser. Vi måste framskrida försiktigt i frågan om antalet studerande.

Riktlinjerna i den pågående social- och hälsovårdsreformen beträffande veterinärernas samhälleliga roll anknyter även till universitetets reformer. Utbildningen i över vakning av livsmedels- och miljöhygien har flera gånger föreslagits att öppnas upp för studerande från andra fakulteter, och till och med att sammanslås med undervisningen i livsmedelsvetenskap. Samtidigt som vi betonar att veterinärernas roll inom miljö- och hälsoskyddet uttryckligen är förebyggande folkhälsoarbete och har samband med humanmedicin, försöker man sammanslå vår yrkeskår kommunalt med det tekniska väsendet och vid universitetet med agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten.

Vid universitetet arbetar cirka hundra förbundsmedlemmar. Vi utövar ständigt en aktiv påverkan för att främja arbetsvillkoren och arbetsförhållandena för universitetets veterinärer. Utbildningar anordnas regelbundet om arbetsvillkoren och arbetstidsbestämmelserna i universitetets kollektivavtal; följande utbildning torde anordnas i början av året. Kom ihåg att uppdatera din information hos förbundet, så att riktade meddelanden hittar fram. För moderniseringen av de särskilda bestämmelserna rörande djursjukhusets jour har en arbetsgrupp mellan FOSU och Sivista inrättats. Personalrepresentant är campusförtroendeman Anna Mykkänen och VML Miia Kontturi är suppleant.

Vi vill hålla fast vid vår internationellt högklassiga utbildning och vår betydande samhälleliga roll.

Elias Dahlsten
VMD, universitetslektor i livsmedelshygien
Ordförande för Veterinärförbundets universitetsutskott, styrelsemedlem i Veterinärförbundet