Finsk Veterinärtidskrift 2/2016

Marjatta Vehkaoja

Valåret 2016 – är du intresserad av yrkeskårens framtid?

Veterinärförbundets beslutfattande bygger på representativ demokrati. Makten hör till medlemmarna. I år väljs fullmäktige, förbundets högsta beslutande organ, för åren 2017–2019. Ju fler medlemmar som använder sin röst i valet, desto stabilare blir grunden för förbundets verksamhet och inflytande.

Medlemmen påverkar sin egen framtid som veterinär genom att rösta. Den makt som delas i valet tilldelas endast dem som använder sin röst. De valda representanterna fattar också beslut för soffliggarnas räkning.

Fullmäktige beslutar om verksamhetens riktlinjer genom att godkänna mål- och verksamhetsplanerna, budgeten samt genom att välja förbundets styrelse, förbundets ordförande och fullmäktigeordföranden. Fullmäktige leder även Veterinärförbundets verksamhet genom att diskutera veterinärernas framtida arbete och sysselsättning samt yrkeskårens enhetlighet.

Dessutom styr fullmäktige förbundets verksamhet även mer detaljerat. År 2014 ställde fullmäktige upp målet om att miljö- och hälsoskyddet ska ingå i vårdreformen. Förbundets styrelse, ordförande och byrå har arbetat aktivt och konsekvent för detta mål. Vårdreformen kommer att ändra alla veterinärers arbetsfält, även om vi ännu inte vet hur. Nu kan vi själva påverka hur och i vilken riktning arbetsförhållanden kommer att ändras i vårdreformen. Vårdreformen påverkar även arbetet för medlemmar som arbetar inom den privata sektorn.

Under den kommande fullmäktigeperioden står Veterinärförbundet inför stora utmaningar och fullmäktiges roll betonas. Förbundets mål är att verka jämlikt för alla yrkesgruppers intressebevakning. I förbundets verksamhet behövs medlemmarnas kunskaper och insikter för att åtgärderna ska kunna inriktas efter behov. Ju mer omfattande representationen för olika branscher och grupper är i fullmäktige, desto bättre är det för hela den finländska veterinärkåren. Det är bra att få olika synpunkter som beslutsunderlag.

Samhället omkring veterinärerna förändras. Veterinärernas yrkesmässiga autonomi är inte längre en självklarhet. I takt med att antalet veterinärer ökar har också trycket för att gå med på dikterade arbetsvillkor ökat.

Förbundets val är ett proportionellt listval, där valgruppens alla röster räknas samman. En lång kandidatlista och fokusering av röster är effektiva sätt att samla röster. Detta syns i den nuvarande fördelningen av fullmäktige, där den kommunala sektorns andel är 46 procent, medan dess andel av medlemskåren är 16 procent. Andelen företagare och självständiga yrkesutövare är 2 procent av fullmäktige och 9 procent av yrkeskåren. För statssektorn är motsvarande siffror 11 och 7, för universitetssektorn 9 och 4 samt för privata löntagare 14 och 15.

Förra gången var valdeltagandet inte särskilt bra, då endast en tredjedel av medlemmarna använde sina röster. Yrkeskåren har gemensamma ärenden som någon måste sköta. Som individer klarar vi oss inte i längden. Det är inte likgiltigt vilka saker som sköts och hur detta görs. Gör din röst hörd. Ju mer medlemmarna deltar i verksamhetens utveckling, desto starkare blir Veterinärförbundet.

Fullmäktigevalet ordnas 3.10.–2.11. Vi informerar om viktiga datum för kandidatuppställningen under våren, när valnämnden har inlett sitt arbete.

Kom med och påverka, eller föreslå att en aktiv kollega ställer upp som kandidat. Rösta och uppmana även dina arbetskamrater att rösta.

Marjatta Vehkaoja
verksamhetsledare, VML